STEŽE SE OBRUČ

Uskok podignuo optužnicu protiv Bandićevog bliskog suradnika Roberta Ljutića

Robert Ljutić, Milan Bandić

Robert Ljutić, Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Uskok je podignuo optužnicu protiv sedam osoba na čelu s prvookrivljenim Robertom Ljutićem, bliskim suradnikom i nekadašnjim tjelohraniteljem zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

Uskok navodi kako je optužnica je podignuta protiv R. LJ. (51), S. B. M.( 48), D. T. (58), S. Z. (54), Ž. M. (55), G. P. (38.), N. D. (54) zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, poticanja i pomaganja u krivotvorenju službene ili poslovne isprave te pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Uskok sumnja da je Ljutić navodnim nezakonitostima stekao 'nepripadnu imovinsku korist' od najmanje 440.000 kuna, zajedno s drugoosumnjičenom Sanjom Bančević Medenica, dok je za najmanje 53.000 kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ).

Ljutić je bio stvarni voditelj poslovanja u tvrtki gdje je Bančević Medenica direktorica te da su se dogovorili da će 'osigurati korištenje udruge ZAFAZ za potrebe poslovanja' svoje tvrtke.

  • +115
  • +112

Sva lica Milana Bandića

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Ljutić je pritom koristio okolnost da se ZAFAZ uglavnom financira gradskim novcem te da on 'kao suradnik gradonačelnika Grada Zagreba ima utjecaj na odobravanje zahtjeva udruge ZAFAZ za dodjelu financijskih sredstava'.

'U cilju realizacije dogovorenog III. okrivljenik je, kao predsjednik udruge ZAFAZ, neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva, dok je II. okrivljenica udruzi ZAFAZ ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane', objavio je Uskok.

Sumnjaju i da je ZAFAZ plaćao troškove njihove tvrtke 'sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva', ali i da su u dogovoru s posljednjom trojicom osumnjičenih Ljutić i Bančević Medenica izvlačili novac iz svoje tvrtke

'Pri tome je II. okrivljenica s VI. okrivljenikom dogovorila da će njegovom trgovačkom društvu omogućiti da bez plaćanja zakupnine njezinom trgovačkom društvu, u iznosu od najmanje 50.000 kuna, koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na manifestaciji 'Adventski štiklec' te da će VI. okrivljenik zauzvrat angažirati drugo trgovačko društvo kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune', izvijestio je Uskok.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!