život na vrhu

Uselio se na krov zgrade u Zagrebu i nelegalno proširio

10.06.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Stanar koji je prije tri godine dobio na korištenje prostor na krovu stambene zgrade u Paljetkovoj ulici u Zagrebu počeo je nakon toga nekontrolirano i ilegalno širiti objekt. Izgradio je dodatne prostorije, zatvorio je prilaz prema krovu čime je obnova krova sada onemogućena

Sustanari su se žalili komunalnom redarstvu, civilnoj zaštiti, državnom inspektoratu. Strah ih je i za vlastitu sigurnost, jer bi se limeni pokrovi nakon jačeg vjetra mogli srušiti na ulicu. Krov u Paljetkovoj 12 prokišnjava.

Ne može se sanirati zbog stanara koji je bespravno proširio objekt.

0Već godinama prokišnjava. I sad ja kad curi krov obratim se upravitelju, upravitelj pozove izvođače. Izvođači dođu i nisu u mogućnosti sanirati eventualni kvar', rekao je za HRT Vlado Pintić, predstavnik suvlasnika stanara.

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo s radovima ne može početi dok se ne maknu sve nadogradnje, a jedan prilaz krovu čak je zaključan. Stanar koji sada živi na krovu, 2019. je bio podstanar u zgradi. Ostali stanari tada su mu dopustili da se useli u nekadašnju kotlovnicu.

'On je zamolio da bi potpisali suvlasnici da se on preseli tu, da će urediti, srediti i bilo je dozvoljeno da taj dio kotlovnice bude njemu dan na korištenje', kazao je Zoran Ivčić, predstavnik stanara iz susjednog ulaza. No problem je započeo s njegovim širenjem.

0Ja nemam ništa protiv da on bude gore, ali neka uredno sve plaća, neka ono što je bespravno napravio, makne, i da pazi na taj krov,' dodao je Vitomir Vlašić, jedan od stanara.

'Žalbe su prije nekoliko mjeseci poslane na nekoliko gradskih i državnih institucija. No ništa se nije riješilo. Došlo je do zastoja i s komunikacijom s gospodinom koji je to učinio, a i same institucije kojima smo slali dopise i mailove da je tu napravljena bespravna gradnja isto tako je zastalo i ništa se ne događa. Mi se bojimo da se ne bi nešto loše dogodilo jer postoji mogućnost prilikom nekog nevremena ili bilo čega da se može nešto odlomiti i da može pasti dolje, podsjetio je Ivčić.

Probali smo razgovarati sa stanarom na krovu, ali je prekinuo razgovor čim je čuo za novinare.

'Samo sam htio reći da je novinar izrazio želju, da ne ispadne da smo mi odnosno ja pristrani ili nešto. Ne želim preko mobitela o tome razgovarati', dodao je Ivčić.

Stanarima Paljetkove preostaje borba za svoj krov i nada da neće još dugo morati čekati da inspektorat, redarstvo i upravitelj naprave svoj posao.