BESPRAVNA GRADNJA

[VIDEO] Pogledajte kako bageri kreću satrati jacuzzi i ostale građevine u Vruji

02.06.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Jutros su započeli radovi na uklanjanju bespravnih građevina u uvali Vruja, a obzirom da je gradilište (ili rušilište) zatvoreno za medije, snimke samog rušenja dobili smo iz Državnog inspektorata

Kako su izvijestili iz Državnog inspektorata, rezultat je to dugogodišnjih inspekcijskih postupaka građevinske inspekcije koji su se intenzivirali od 1. travnja 2019. godine od kada je građevinska inspekcija dijelom Državnog inspektorata.

Građevinska inspekcija vodi ukupno sedam upravnih inspekcijskih postupaka za veći broj bespravno izgrađenih objekata u ovoj upali među kojima su i: lukobran u moru, jaccuzi kada (prizemna građevina, prostor za tuš), vodosprema i potporni zidovi te niz građevina u postojećem 'ribarskom selu'. Također bit će uklonjena i betonizirana obala te potpori betonski zidovi kao i bespravno izgrađena pristupna cesta.

Samom izvršenju rješenja o uklanjanju putem treće osobe prethodilo je niz inspekcijskih očevida tj. nadzora u kojima su sukladno zakonu izrečen novčane kazne u iznosu od 374.278,32 eura, a kojima se investitora prisiljavalo na izvršenje rješenja.

Rušenje u uvali Vruja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Državni inspektorat

Nakon što su se stekli svi zakonom propisani uvjeti, Državni inspektorat u prvom kvartalu ove godine proveo je otvoreni postupak javne nabave radova uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina u uvali Vruja.

Kako se lokacija na kojoj su bespravno izgrađene građevine nalazi na izrazito nepristupačnom terenu, uklanjanje pojedinih građevina zahtijeva primjenu specifičnih načina uklanjanja; dio će biti uklonjen strojno no veći dio morat će biti uklonjen ručno. Također, dio bespravno izgrađenih objekata bit će uklonjen s kopnene strane dok će dio biti s morske.

Vrijednost radova koji će biti izvedeni na trošak investitora je 254.283,73 eura + PDV.

  • +15
Počelo rušenje u Vruji Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

Podsjetimo, ranije u petak su aktivisti koji su godinama prosvjedovali protiv devastacije ove uvale održali performans u sklopu kojega su bagere zasuli cvijećem i otvorili bocu šampanjca. 'Krenuli su bageri slobode i sad čekamo vijesti iz Knina na moru', rekao je novinar Boris Dežulović. Izvještaj s tog okupljanja pročitajte ovdje.