RUŠENJE uz obalu

Dežulović: 'Krenuli su bageri slobode. Oslobodili smo SAO Vruju'

02.06.2023 u 09:00

Bionic
Reading

U uvali Vruja između Omiša i Makarske krenulo je rušenje bespravno izgrađenih objekata što ih je u posljednja dva desetljeća izgradio poduzetnik Stipe Latković. Kako je rušenje teklo, kronološki pročitajte i pogledajte u nastavku

10.40 Glavni državni inspektor Andrija Mikulić pojavio se na Vruji, ali tek u prolazu. Zastao je, bacio pogled iz automobila i produžio dalje. Državni inspektorat zatvorio je prilaze Vruji s obrazloženjem da se radi o gradilištu, pa je novinarima nemoguće pristupiti samom rušenju. Automobili i kamioni koji prolaze magistralom trube i pozdravljaju rušenje.

10.30 Na terenu je neimenovana ženska osoba koja se predstavila kao pravna zastupnica Stipe Latkovića. Neslužbeno doznajemo da je policiji prijavila da se bageri kreću preko zemljišta koje je manjim dijelom u Latkovićevom suvlasništvu. Manevar joj nije uspio. Ona ustrajno odbija komunikaciju s medijima.

  • +15
Počelo rušenje u Vruji Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

10.15 'Preko 20 godina traje taj zulum, 21 godinu jedan od najljepših dijelova Hrvatske je okupiran i pretvoren u SAO Vruju. Bez aktivizma jedne novinarke, jedne kućanice i jedne bibliotekarke ne bismo oslobodili SAO Vruju. Ako ova država ikad bude normalna, onda će 2. lipnja biti Dan državnosti. Krenuli su bageri slobode i sad čekamo vijesti iz Knina na moru', rekao je novinar Boris Dežulović. Upitan ima li poruku za predsjednika Milanovića, Dežulović je sarkastičan: 'Na dan kad se oslobađa posljednji okupirani komad Hrvatske, njega nema. Gdje je sad? Vjerojatno sa svojim prijateljem Latkovićem gleda ovo što sad vi snimate i kuka kako se, eto, ruši nešto što je pošteno sagrađeno, kako je tvrdio tzv. predsjednik tzv. Republike Hrvatske.'

10.01 U ime aktivista obratila se novinarka Andrea Topić te je zahvalila novinarima i građanima što su pratili njihovu akciju. 'Uspjeli smo dokazati da je kreativnošću i zabavom moguće riješiti ogroman problem. Očekujemo da će izvođači radova ukloniti sve po propisima i da će Vruja ponovo postati mjesto na koje svi možemo dolaziti', rekla je Topić. Izrazila je uvjerenje da će se dio prirode koji je izgorio u požaru obnoviti prirodnim putem.

9.47 Aktivisti su krenuli s performansom, u kojemu sudjeluje i limena glazba.

9.34 Tu su i aktivisti, a pripremili su šampanjac i cvijeće kojima će zasuti bagere.

9.25 Rušit će se ukupno sedam bespravnih objekata. Najsloženije će biti uklanjanje mula u moru. Zadnja će se zatrpati cesta koju je Latković bespravno probio uz serpentine do magistrale.

9.10 Rušenje sedam Latkovićevih objekata započinje danas i trajat će, procjenjuje se, tjednima. Na terenu je prisutno jako osiguranje.

Očekuje se glavni državni inspektor Andrija Mikulić, a kako je najavljeno, neće davati izjave. Tu je i neimenovana Latkovićeva odvjetnica koja ne želi komunicirati s novinarima, dobacila im je tek da su 'rak ovog društva'.

Za rušenje je zadužena pulska tvrtka TGT Adriatik, a za obavljanje posla ima mjesec dana. Među ostalim, uklonit će se bespravno mul u moru, vodosprema, uzgajalište jastoga, kula i drugi objekti, uključujući pristupnu cestu. Latkoviću u vlasništvu ostaju dvije stare kućice, a izletište bi moralo biti otvoreno za sve građane. Njemu će se, doduše, moći pristupiti samo brodom, kao i ranije.

Počelo rušenje sedam bespravno sagrađenih objekata u uvali Vruja kod Brela Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begović

O bespravnoj gradnji u Vruji novinari su prvi put pisali još početkom stoljeća, a tijekom dvadeset godina Latkovićeva tvrtka Point uporno se širila, da bi na kraju od Jadranske magistrale do objekata u uvali probila cestu na kojoj se mogu mimoići dva automobila.

Vruja je postala simbol bespravne gradnje u središnjem dijelu Dalmacije, ali i sporih i neučinkovitih državnih institucija. Zbog svega toga proteklih godina u njoj se održavao i Festival bespravne gradnje.