bespravna gradnja

Inspektor Mikulić: Vruja pokazuje da su pravda i procedure spore, ali dostižne

06.06.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić u utorak je, govoreći o bespravnoj gradnji i pozivajući se na slučaj uvale Vruja, poručio kako su procedure, a time i pravda, spore, ali dostižne.

Početak predmeta Vruja je u 2010., a u petak je počelo uklanjanje objekata, posao neće ići brzo, jer se većina mora uklanjati ručno, no posao će se dovesti do kraja, rekao je Mikulić HDZ-ovu Josipu Boriću u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o državnom inspektoratu.

Predugo razdoblje od prijave do uklanjanja bespravne gradnje, muči i Marina Miletića (Most) koji ističe da se ni nakon tri godine nije ništa napravilo po njegovoj prijavi za pusti otok Zmajan na kojemu je netko sagradio vilu s bazenima i bungalovima.

Ako bude elemenata, napravit ćemo sve da zavedemo red i da nema bespravne gradnje, odgovorio mu je Mikulić, ističući kako se procedure moraju poštovati.

Andrija Mikulić u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Sličan je odgovor dao i Mireli Ahmetović (SDP) koja je upozorila na slučaj Picik s Krka, gdje je koordinirani inspekcijski nadzor obavljen 2019., a još nije izdano ni jedno rješenje o uklanjaju objekata.

Sumnjam da ne radite svoj posao, rekla je Mikuliću, koji je to odbacio i naglasio da su nadzori u tijeku i da se zakonom predviđene procedure ne mogu mijenjati.

Odbacio je i tvrdnje Karoline Vidović Krišto (OiP) da sa „suradnikom, bivšim udbašem Kušurinom“ s trgovačkim lancima i velikim tvrtkama dogovara protuusluge da im inspekcija ne dolazi u kontrolu.

Ako imate informacije da radim nešto protuzakonito, prijavite nadležnima, ako to ne učinite predmnijevat ću da ste lažljivica i da govorite neistinu, uzvratio joj je.

Kontrolirano oko 300 pošiljaka ukrajinske pšenice

Odgovorio je i na navod Marijane Petir (NZ) kako s terena stižu primjedbe da je na europskom tržištu zadržana ukrajinska pšenica koja je tretirana pesticidima koji nisu dozvoljeni u EU.

Istaknuo je da je Inspektorat postupao, da je pri ulazu kontrolirano oko 300 pošiljaka pšenice, uzeto preko 20-ak uzoraka, no ni jedan nije bio pozitivan na elemente na koje ne smije biti.

Naglasio je i da Inspektorat veliku važnost pridaje kvaliteti hrane i da je, kad se zbroji prošla i ova godina s tržišta povučeno više od 120 proizvoda koji nisu sukladni traženoj kvaliteti.

Na upit Majde Burić (HDZ) o radu na crno, naveo je da je zatečeno 590 hrvatskih državljana za neprijavljeni rad i 596 državljana trećih zemalja, najviše iz BiH, Srbije, Makedonije, Kosova, Nepala i Filipina.

Katarina Peović (RF) prozvala je Državni inspektorat da radi samo pod pritiskom javnosti, što nije dobro. U dvije godine ste imali samo po 90 nadzora nad agregatorima, u ovoj 259, to radite jer štititi djecu HDZ-ovaca koji su otvarali te agregatorske firme, rekla je zastupnica.

Plave, zagrebačke vrećice imaju deklaraciju

Mikulić je Marku Milanoviću Litri (HS) potvrdio da je temeljem njegove predstavke da na plavim, zagrebačkim vrećicama nema deklaracije tko ih je proizveo i od čega su izrađene, proveden nadzor, ali da nije utvrđena ni jedna nepravilnost.

Da bi utvrdili tko je proizvođač, morate otvoriti vrećicu, kazao mu je.

Odgovarajući na zastupničke replike, glavni državni inspektor naveo je i podatak da je kod uvođenja eura napravljeno oko 12 tisuća nadzora, da su u više od dvije tisuće slučajeva nađene nepravilnosti, a samo u pet se procesuiralo.

Suglasio se da inspektori rade zahtjevan posao, naveo da godišnje naprave oko 200 tisuća nadzora, da im se prijeti i da ih se napada.

U Inspektoratu je sada oko 1300 djelatnika, priprema se natječaj za 80-ak novih, a onda za njih još 70-ak.

Dva i pol milijuna eura, koje će Inspektorat dobiti iz rebalansa proračuna potrošit će se za uklanjanje (bespravnih objekata), ako to ne učine investitori, a milijun za uklanjanje objekata oštećenih potresom, odgovorio je Branki Juričev Martinčev (HDZ).