spekulacije sve glasnije

Dubravka Šuica postaje europska povjerenica za proširenje ili za ribarstvo?

07.09.2019 u 18:05

Bionic
Reading

Hrvatska kandidatkinja Dubravka Šuica trebala bi biti nova europska povjerenica za proširenje u Europskoj komisiji kojoj će na čelu biti Ursula von der Leyen koja bi konačnu raspodjelu resora trebala predstaviti u utorak, objavio je u subotu sarajevski list Dnevni Avaz. No, Jutarnji list iz diplomatskih izvora doznaje da bi joj ipak mogao pripasti resor ribarstva

Sarajevska tiskovina pod oznakom ekskluzivno objavila je presliku raspodjele resora koja je procurila u javnost po kojoj će politika susjedstva i pregovori o proširenju biti povjereno hrvatskoj eurozastupnici Šuici, a nije poznato tek nekoliko imena. Na dnu toga popisa na francuskom ipak piše kako ovu raspodjelu treba "uzeti s mjerama opreza", što sugerira da bi se mogle dogoditi promjene.

Za Šuicu je Avaz naveo kako je do sada bila dopredsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za BiH i Kosovo, te da je snažna zagovornica proširenja, kao i Hrvatska. Naveli su i njezine neke ranije izjave o tome da je BiH vrlo važna Hrvatskoj kao njezin prvi susjed, te da snažno zagovara ostvarenje jednakopravnosti Hrvata kroz izmjene izbornog zakona.

Jutarnji list donosi pak informaciju da bi Šuica ipak mogla dobiti resor pomorstva i ribarstva.

Prema popisu kojega je objavio Avaz, Austriju će u Europskoj komisiji predstavljati Johannes Hahn, koji bi trebao biti povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo. Didier Reynders iz Belgije trebao bi biti povjerenik za proračun i ljudske potencijale, dok je Bugarka Marija Gabriel navedena kao povjerenica za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Iz Cipra u Europskoj komisiji trebala bi biti Stella Kyriakides i voditi resor zdravlje i sigurnost hrane. Margrethe Vestager iz Danske bi trebala biti potpredsjednica Europske komisije.

Španjolac Josep Borell zamijenit će Federicu Mogherini na poziciji visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Estonka Kadri Simson predviđena je za povjerenicu međunarodne suradnje i razvoja, a Finkinja Jutta Urpilainen na čelu gospodarstva i financija, poreza i carina. Francuskinja Sylvie Goulard trebala bi biti na čelu resora konkurencije.

Za Grka Margaritisa Schinasa nije naveden resor.

Mađar László Trócsányi trebao bi biti povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, a Irac Phil Hogan na čelu resora trgovine. Novi povjerenik za unutarnju trgovinu, industriju trebao bi biti Talijan Paolo Gentiloni, a Latvijac Valdis Dombrovskis povjerenik za energetiku unije. Najmlađi povjerenik, 29-godišnji Litavac Virginijus Sinkevičius predložen je za povjerenika u resoru istraživanje, znanost i inovacije. Luksemburžannin Nicolas Schmit kandidiran je za povjerenika za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržište kapitala. Maltežanka Helena Dalli trebala bi voditi odjel pravosuđa, zaštite potrošača i jednakosti spolova, tvrdi Dnevni Avaz.

  • +19
Dubravka Šuica Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nizozemac Frans Timmermans, koji je predložen za potpredsjednika bi trebao biti povjerenik za klimatske promjene. Poljsku bi u Europskoj komisiji trebao predstavljati Janusz Wojciechowski na čelu povjerenstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Povjerenica za regionalnu politiku je Porugalka Elisa Ferreira, a Čehinja Věra Jourová povjerenica za vladavinu zakona i temeljna prava.

Rumunjska nije još bila dostavila svoj prijedlog za Europsku komisiju, a prazno je mjesto i iz Ujedinjenog Kraljevstva koje je najavilo da neće slati nikoga jer namjerava izići iz EU-a prije nego što nova Komisija preuzme dužnost.  

Slovak Maroš Šefčovič bi trebao kao povjerenik baviti sigurnosti unije, a Slovenac Janez Lenarčič bi trebao biti povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo. Švedska političarka Yiva Johansson trebala bi u Europskoj komisji biti povjerenica za zapošljavanje, socijalna prava, vještine i mobilnost rada, objavio je Dnevni Avaz.