UMJETNOST I EKOLOGIJA

Upoznajte pučku solarnu kuću

29.11.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Danas i sutra u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu počinje trogodišnji umjetničko-znanstveni projekt umjetnika Davida Smithsona Pučka kuća na solarni pogon 2013-2015, koji će se otvoriti međunarodnom interdisciplinarnom konferencijom o tehnologiji, politici, umjetnosti, energiji i održivosti

Smithson će predstaviti svoj koncept solarne kuće i aktivnosti u predstojeće tri godine, a zatim slijede brojna predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka o svim aspektima energije i održivog razvoja.

Organizatori kažu da konferencijom žele ubrzati proces promišljanja o obnovljivoj energiji i održivosti na mikro i makro razini, i to ciljanoj publici od koje izdvajaju kulturne i političke aktivisti, umjetnike, dizajnere, arhitekte, profesionalce na području kreativnih industrija i studente. Kao što je već dokazano na primjeru nekoliko europskih zemalja, te društvene skupine najsposobnije su za uvođenja pitanja o održivoj energiji u fokus javnosti.

Petra Andrić iz Društva za oblikovanje održivog razvoja, koja zajedno s MSU-om i Otvorenim likovnim pogonom organizira konferenciju, kaže da nizom predavanja i rasprava žele motivirati ciljanu publiku da preuzme aktivnu ulogu i utječe na svoju profesionalnu okolinu i da bude primjer drugima u svom djelovanju i rekonstruiranju svoje vlastite radne okoline na načelima energetske učinkovitosti, prije svega javnih institucija.

'Globalno zagrijavanje gruba je stvarnost, a iskorištavanje obnovljivih izvora energije prijeka je potreba. Prema nedavnoj izjavi hrvatske Vlade, u skladu s primanjem Hrvatske u EU, Hrvatska će morati 2030. godine zadovoljavati 23,6 posto svojih energetskih potreba iz obnovljivih izvora. Ovom konferencijom želimo dati prilog u tom smjeru. Promjena smjera energetske politike izdvojena je tema i jedna od najrelevantnijih javnih rasprava u zemljama Europske unije, posebno u Njemačkoj posljednjih godina. Ona uključuje cjelokupnu javnu sferu, u kojoj umjetnici i politički aktivisti imaju važnu ulogu', istaknula je Andrić.

U dvorani Gorgona MSU-a tijekom dva dana od 10 do 17 sati govorit će se o modelima upotrebe obnovljive energije i njezine primjene u svakodnevnom profesionalnom i privatnom životu. Govornici iz inozemstva i Hrvatske obuhvatit će niz tema vezanih uz obnovljivu energiju, s naglaskom na interdisciplinarnim i umjetničkim praksama te novim modelima kulturnog i društveno-političkog organiziranja. Pitanja energetske učinkovitosti, čuvanja, proizvodnje i potrošnje energije, utjecaj hranidbenog lanca na okoliš, kao i alternativne metode građenja ključna su pitanja za društvo koje teži održivom razvoju.

'Zbog svega navedenog MSU se čini najboljim mjestom za održavanje konferencije. Drugi razlog za ovaj odabir je neodrživost energetskih potreba zgrade MSU-a. Ovom konferencijom i radionicama koje planiramo za 2014. želimo da MSU postane primjer javne institucije koju bi se moglo i trebalo energetski reprogramirati', dodaje Andrić.

Partneri u projektu su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Heinrich Boell Stiftung Zagreb i Deusche Gesellschaft für Internationale Zuzammenarbeit, a podršku osiguravaju Ministarstvo kulture RH, Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Turistička zajednica Grada Zagreba.