TKO JE JULIAN ASSANGE?

Upoznajte mozak Wikileaksa

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 03.08.2010 19:44
  • Objavljeno 03.08.2010 u 16:31
Julian Assange

Julian Assange

Izvor: Reuters / Autor: Andrew Winning

Sve je predodređeno da ga povijest zapamti. Već četiri godine ovaj čovjek zadaje teške glavobolje mnogim državama, a od prošloga tjedna i SAD-u, koje bi najradije tajile čime se sve bave što njegova stranica Wikileaks.org otkriva. Mi vam ga danas i ovdje predstavljamo

Da, već četiri godine Wikileaks zadaje udarce vladama, kompanijama i pojedincima koji imaju nešto za tajiti. Mediji i borci za slobodu informiranja ga pak smatraju zastavnikom.

Vidljivo lice web stranice koja je specijalizirana u provalama tajne ili osjetljive informacije jest Julian Assange, toliko kontroverzan karakter kao što je stranica koju vodi i kojoj posvećuje gotovo cijelo svoje vrijeme.

On se predstavlja kao glavni urednik Wikileaksa i on je taj koji nastupa u ime organizacije, koji se pokazuje na press konferencijama i koji se javlja preko Twittera jer ga se, u posljednje vrijeme, teško može locirati.

Tvrdi da ne posjeduje dom i da često mijenja boravište. Najčešće provodi noći kod prijatelja ili kolega aktivista, uvijek u pokretu nikada na istome mjestu.

Prema pisanju časopisa The New Yorker, Assange je rođen 1971. u Australiji, a između 11. i 16. godine života uglavnom je bježao od nasilnog očuha zajedno s majkom i bratom. Tvrdi da je promijenio čak 37 škola i četiri sveučilišta.

Uvjeren je da SAD neće poduzeti ništa značajno protiv njega i kolega, jer bi to bilo ravno političkom suicidu. Svejedno, odvjetnici su mu savjetovali da ne putuje u SAD.

Assange je razvio posebnu sklonost prema računalima i postao haker. Godine 1991. priznao je krivicu na jednom suđenju i platio globu da ostane na slobodi.

Paul Chmielowietz

Paul Chmielowietz

Izvor: Corbis / Autor: Paul Chmielowietz

Objašnjava da je Wikileaks.org mjesto koje je programirano za zaštitu zviždača, novinara i aktivista koji raspolažu izuzetno osjetljivom informacijom koju žele objaviti, a redovnim putem ne uspijevaju.

Na portalu radi oko desetero stalno angažiranih i oko 900 vanjskih suradnika diljem svijeta.

Informacije koje Wikileaks objavljuje, a tiču se vojno-obavještajnog svijeta, SAD je okarakterizirao kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. No Assange ne popušta, pa je izjavio da ne postoji pritisak koji će njega i kolege odvratiti od misije Wikileaksa.

Komentirajući reakcije vlade SAD-a, Assange je za The Guardian rekao da ih smatra 'razumnima', iako ne prihvaća neke privatne izjave o svom poslu.

Premda je pobudio veliku pažnju, ne smatra da Wikileaks radi izričito dobro svoj posao. 'Redovni su mediji oni koji svoj posao rade loše', smatra Assange

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi