MINUS OD 15 MILIJARDI EURA

UniCredit proveo dramatično čišćenje bilance

12.03.2014 u 10:30

Bionic
Reading

Talijanski bankovni div UniCredit u četvrtom je tromjesečju 2013. zabilježio neto gubitak od rekordnih 15 milijardi eura uslijed otpisa akvizicija i rezervacija za nenaplative kredite

Banka je tako u razdoblju od listopada do prosinca 2013. otpisala ukupno 9,3 milijarde eura goodwilla, pri čemu najveći dio otpada na poslovanja u Italiji, Austriji i srednjoj i istočnoj Europi (CEE). Time je vrijednost goodwilla na kraju prošle godine svedena na 3,5 milijardi eura, koliko je otprilike iznosila u 2004.

'Neorganski rast rezultirao je gomilanjem značajnog iznosa goodwilla, od čega je u razdoblju od 2006. do 2012. otpisano 10,3 milijarde eura', navodi se u bančinom izvješću.

Banka je u četvrtom tromjesečju 2013. izdvojila i 9,3 milijarde eura za rezervacije za nenaplative zajmove, čime je njihov iznos više nego ušesterostručen u odnosu na prethodno tromjesečje.

Unicreditovi rezultati pokazuju dosad najdramatičnije čišćenje bilance neke banke u eurozoni uoči stres testova koje će u najvećim bankama provesti Europska središnja banka (ECB).

Bančini prihodi su u četvrtom tromjesečju iznosili šest milijardi eura, što na godišnjoj razini predstavlja povećanje od 5,2 posto. Operativni troškovi iznosili su 3,9 milijardi eura i smanjeni su na godišnjoj razini za 1,7 posto.

UniCredit je prošlu godinu zaključio je neto gubitkom od 14 milijardi eura, nakon neto dobiti od 865 milijuna eura u 2012. Prihodi su iznosili 24 milijarde eura i manji su 4,1 posto nego u 2012. Operativni troškovi gotovo su stagnirali, na 14,8 milijardi eura.

Stopa adekvatnosti kapitala (CET1) definirana prema postroženim međunarodnim regulatornim standardima Basel III, koji u cijelosti stupaju na snagu tek 2019., iznosila bi na kraju 2013. 9,4 posto. Prema propisima koji stupaju u 2014. ona iznosi 10,4 posto. Stoga iz grupe poručuju da nema potrebe za dokapitalizacijom.

Izvršni direktor UniCredita Federico Ghizzoni jučer je predstavio i novi strateški plan za razdoblje 2013-2018. godina.

'UniCredit procjenjuje da će u 2014. godini ostvariti neto dobit na razini Grupe od približno dvije milijarde eura a u 2018. ju namjerava i više nego utrostručiti, na 6,6 milijardi eura', kazao je Ghizzoni.

Grupa planira i ulaganja u iznosu 4,5 milijardi eura s ciljem podupiranja prihoda i dodatne uštede u visini 1,3 milijarde eura, navodi Ghizzoni u priopćenju. Među naglascima novoga strateškoga plana izdvaja se i planirani rast kreditiranja kompanija i građana radi podupiranja rasta gospodarstva.

OTPISI UNICREDITA BEZ UTJECAJA NA ZABU

Financijski rezultat Grupe UniCredit pod izravnim je utjecajem jednokratnih otpisa na vlastitu inicijativu i rezervacija, a Grupa nastavlja stabilno poslovati rasterećena od nenaplativih zajmova uz visok kapital, koji premašuje zadane europske regulatorne okvire i bez potrebe za dodatnom dokapitalizacijom, ističu u Zagrebačkoj banci (ZABA), članici Unicredita.

'Stoga otpisi UniCredita neće imati utjecaja na poslovanje ZABE, na njezin visoki kapital kojeg ima u Hrvatskoj, kao niti na ukupnu Diviziju Srednje i istočne Europe (uključujući Poljsku, Rusiju i Tursku) koja je i u prošloj godini ostvarila stabilan rezultat', navode iz ZABE.

Usprkos pritisku višegodišnje recesije u Hrvatskoj te postroženih regulatornih pravila i većih rezervacija, ukupan pozitivan rezultat ZABE u 2013. nastavljen je na temelju stabilnog i uravnoteženog prihoda te stalnog poboljšanja troškovne efikasnosti, uz adekvatnost kapitala od 23 posto, koja je među najvišima u Europi, kažu još u banci.

Na razini grupe, ZABA je prošle godine ostvarila neto dobit od 771 milijun kuna, što je za 38,8 posto manje od dobiti iz prethodne godine, dok operativna dobit grupe, prije troška vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke, iznosila 2,53 milijarde kuna i niža je za 5,5 posto nego u 2012.

Poslovni prihodi Grupe u 2013. bili su 5,1 milijardu kuna ili 2,4 posto manji nego u godini prije, dok su ukupni troškovi poslovanja porasli za 0,8 posto, na 2,6 milijardi kuna.