AUSTRIJSKI ORF

'Unatoč zabrani, u Hrvatskoj su fašistički simboli vrlo rašireni'

26.01.2017 u 17:28

Bionic
Reading

U petak 27. siječnja u svijetu se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta po odluci UN-a iz 2005. godine. Taj je datum izabran jer je 27. siječnja 1945. Crvena armija oslobodila zloglasni nacistički konc-logor Auschwitz, no u Hrvatskoj ovaj važni dan ne prolazi bez prijepora i sukoba, o čemu sada detaljno izvještava i austrijski ORF

Hrvatski Židovi bojkotiraju Dan sjećanja na holokaust’, javlja austrijski javni servis ORF, a ovoj temi posvetio je prilično opširan izvještaj. Ističe se kako su predstavnici hrvatskih Židova u znak protesta odlučili bojkotirati svako službeno obilježavanje ovog važnog dana, ‘kao prosvjed zbog relativiziranja fašističkog ustaškog pokreta, prema čemu se hrvatske vlasti postavljaju vrlo tolerantno’.

Kao konkretan primjer navodi se da hrvatske institucije ‘nisu odgovarajuće reagirale na postavljanje ploče s natpisom ‘Za dom spremni’, sloganom ustaša u Drugom svjetskom ratu’. ORF prenosi ocjenu predsjednika Židovske općine Ognjena Krausa, a on konstatira da se ‘u Hrvatskoj opasno širi relativiziranje ustaškog režima’ te smatra da se ‘nema što više reći ako su crvena zvijezda i ustaško ‘U’ izjednačeni’.

Podsjeća se i da je ploča na kojoj piše ‘Za dom spremni’ postavljena kako bi se obilježila smrt pripadnika postrojbi HOS-a, koji su se u ratu od 1991. do 1995. služili također tim pozdravom, te da se planira postavljanje takvih ploča diljem Hrvatske. Dodatni razlog bojkota je skandalozni slučaj uklanjanja izložbe o sudbini Anne Frank iz jedne šibenske škole, navodi ORF, te dodaje kako je razlog tome to što su ‘ustaše prikazani kao zločinci, dok su partizani prikazani u dobrom svjetlu’.

Podsjeća se i kako je prošle godine došlo do bojkota službene komemoracije u Jasenovcu te se naglašava kako se ‘konzervativni šef vlade Andrej Plenković nije jednoznačno oglasio o pločama’ s natpisom ‘Za dom spremni’.

Na kraju ORF navodi kako Vlada planira osnovati povjerenstvo koje bi se bavilo suočavanjem s prošlošću te se dodaje da su ‘u Hrvatskoj fašistički simboli zakonom zabranjeni, ali su u javnosti i dalje vrlo rašireni’.