POSTIZBORNA ANALIZA

Unatoč nacionalističkoj retorici, Beograd će teško u EU bez Zagreba

25.04.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Povodom održanih izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji danas su u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija gostovali Branko Caratan, politolog, dugogodišnji predavač na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a sada profesor Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, te Žarko Korać, srbijanski politolog i nekadašnji zamjenik ubijenog premijera Zorana Đinđića. Analizirajući rezultate izbora, Caratan i Korać odgovarali su na pitanja što donose rezultati izbora, jesu li se nadali pobjedi aktualnog premijera Aleksandra Vučića te što rezultati izbora donose po pitanju odnosa sa susjedima, Europskom unijom te Rusijom

Prema Caratanu, rezultati izvanrednih parlamentarnih izbora su očekivani jer je Vučić tijekom predizborne kampanje uspio izbalansirati nekoliko ključnih političkih tema.


'Vučić se odrekao politike kakvu je devedesetih godina prošlog stoljeća vodio Milošević, no očekivano, nije se odrekao Kosova, pa samim time nije izgubio nacionalistički orijentirane birače, niti se odrekao Rusije', istaknuo je Caratan, dodajući kako je aktualni premijer u svojem pobjedničkom govoru najavio dodatno jačanje odnosa s Rusijom i Kinom, ali i nastavak priključivanja Europskoj uniji.

Pored toga, Caratan smatra kako Vučić može zahvaliti na uspjehu tome što je uspio privući birače koji su nezadovoljni tranzicijom u Srbiji, što mu je omogućilo da čak poboljša rezultate izbora od posljednjih održanih prije dvije godine.

'Vučić sada u miru može odabrati koalicijske partnere s kojima bi lakše trebao izgurati mukotrpne pregovore s EU-om i u tome može računati na socijaliste Ivice Dačića, koji nisu mnogo izgubili ovim izborima iako nisu nametnuli neku novu politiku', mišljenja je Caratan, a ne iznenađuje ga ni izborni uspjeh radikala predvođenih Vojislavom Šešeljom.

'Šešelju i radikalima bio je otvoren put ka dobrim rezultatima, osobito nakon oslobađajuće presude u Haagu, dok istovremeno pratimo stalni pad rejtinga Demokratske stranke, najvećeg izbornog gubitnika', smatra Caratan, zaključujući kako se nakon Vučićeve izborne pobjede srbijanska politička scena nije odveć promijenila te da iz Beograda možemo očekivati popravljanje odnosa sa Zagrebom.

Korać je u razgovoru za Hrvatski radio istaknuo kako se slaže s Caratanovom analizom izbora, uz dodatak kako je Srbija na rubu velikog postizbornog skandala jer tri stranke - Demokratska stranka, Dveri te pokret Dosta je bilo - nisu na zahtjev dobile uvid u rezultate koje je prikupila republička izborna komisija.

'Nameće se pitanje zašto se to dogodilo, pogotovo jer je Vučić, prema rezultatima, nadmoćno pobijedio. Njegova pobjeda ne čudi jer je u Srbiji došlo do patologizacije medija, pri čemu je na birače izveden predizborni blitzkrieg. Ne pamtim je ikad neka stranka potrošila tolike milijune ne bi li pridobila birače', istaknuo je Korać, dodajući kako je nedemokratski takav pritisak Vučićevog SNS-a.

'Vučić je antidemokratska osoba koja je deset godina bila zaljubljena u Šešelja. Vučić i danas prijeti, iako je pobijedio na izborima, što mu očito nije dovoljno pa se stječe dojam da se ponaša poput diktatora', smatra Korać.

Na upit hoće li Beograd nakon ovih izbora imati snage pokrenuti nove sudske postupke prema svojim ratnim zločincima, srbijanski analitičar ističe kako takvo što ne treba očekivati jer je Vučić zaoštrio svoju nacionalističku retoriku, no to neće pretjerano zabrinjavati Europsku uniju koja želi Srbiju u svojem okrilju.

'Ipak, bez pomoći Hrvatske i Bruxellesa, Srbija će jako teško u EU', zaključuje Korać.