nelegalni građevinski radovi

UN-ovi mirovnjaci ozlijeđeni u sukobu s turskim snagama na Cipru

18.08.2023 u 17:03

Bionic
Reading

U petak su na etnički podijeljenom Cipru izbili sukobi između mirovnih snaga Ujedinjenih naroda i snaga sigurnosti ciparskih Turaka zbog nelegalnih građevinskih radova na području pod kontrolom UN-a, priopćila je mirovna misija

Vojnike UN-a maltretirali su pripadnici policije i vojnika ciparskih Turaka, rekao je svjedok. Buldožeri ciparskih Turaka pomaknuli su kamione UN-a, cementne stupove i bodljikavu žicu u tampon zoni pod upravom Ujedinjenih naroda koja dijeli otok.

Incident se dogodio u području poznatom kao Sektor 4 pod kontrolom slovačkog vojnog kontingenta, ojačanog britanskim mirovnjacima.

Glasnogovornik misije UN-a rekao je da su tri pripadnika mirovnih snaga teško ozlijeđena i potrebna im je hospitalizacija. No, pucnjave nije bilo.

Incident su osudile Sjedinjene Američke Države, Britanija i Francuska, tri od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlasti ciparskih Turaka žele izgraditi cestu koja prolazi kroz teritorij za koji Ujedinjeni narodi kažu da je pod njihovom kontrolom. Cesta duga 11,5 km trebala bi povezati Pyla/Pile sa susjednom zajednicom koja se nalazi na otcjepljenom sjevernom Cipru.

Cipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. i nebrojeni napori za ponovno ujedinjenje nisu dali nikakvog rezultata.