uoči komemoracije

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Srebrenicu, pretrčali 227 kilometara u počast žrtvama

10.07.2021 u 16:06

Bionic
Reading

Sudionici desetog jubilarnog ultramaratona od Vukovara do Srebrenice stigli su subotu u taj grad u istočnoj Bosni gdje će u nedjelju sudjelovati i u središnjoj komemoraciji bošnjačkim žrtvama genocida što su ga 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba

Sudionici maratona od 6. srpnja su pretrčali 227 kilometara kako bi i na taj način odali počast nedužnim žrtvama ratova u Hrvatskoj i BiH.

Jedan od sudionika Elvir Rakipović iz Osijeka kazao je po dolasku u memorijalni kompleks u Potočarima da je ove godine bilo iznimno teško izdržati cjelokupnu dionicu jer su vremenski uvjeti bili nepovoljni a vrućine neočekivane.

"Šaljemo poruku mira, tolerancije i dobrosusjedstva. Moramo nastaviti živjeti dalje, no ne smijemo zaboraviti ono što se zbilo u proteklim ratovima", kazao je Rakipović novinarima.

Draženu Čučiću, također Osječaninu, ovo je bio osmi ultramaraton a kazao je kako motivaciju nalazi u želji da svim onim ljudima koji su izgubili svoje najmilije da podršku.

"Da se ne zaborave svi oni ljudi koji su poginuli u vrijeme rata na ovim prostorima", kazao je.

Ultramaratoncima iz Hrvatske se na jednoj od dionica kroz BiH pridružio i Boban Pantović iz Beograda koji ih je nazvao svojim prijateljima.

"Suživot je jako bitan, uvažavanje i tolerancija a meni je žao svih ovih žrtava. Mogu samo zaželjeti da se takvo nešto nikada više ne ponovi", kazao je Pantović.

Ultramaraton Vukovar-Srebrenica od 2012. godine organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba a ove su mu godine uz zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića pokrovitelji bili i hrvatski predsjednik Zoran Milanović te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.