MAKARSKI RIBARI

Ulovili iglane pa im prijeti kazna od 200.000 kuna

06.12.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Četvorica ribolovaca iz Makarske koja su se svojim ulovom, dva iglana od 15 i 17 kg, javno pohvalila i slikala za novine, mogla bi glad za ribom i želju za samohvalom platiti kaznom i većom od 200 tisuća kuna, doznajemo u Upravi za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR)

Podsjetimo, prije nekoliko dana prenijeli smo tekst iz Makarske kronike u kojem su se ribari pohvalili kako su u makarskoj luci uhvatili dva iglana, koja su s čitavim jatom, u potrazi za hranom, krenula za jatom jaglica. Iako su mediji izvijestili da se radilo o iglunu ili sabljarki, riječ je zapravo bila o iglanu koji je od igluna bitno manji.

No bez obzira na to, Makaranima Jokici Bajiću, Ivici Rudežu, Zoranu Šumelju i Frani Filipetiju prijeti prekršajna prijava po nekoliko osnova. Naime, kako doznajemo u Upravi za ribarstvo MPRR-a, nitko od njih nije imao jednodnevnu, trodnevnu ili sedmodnevnu dozvolu za lov krupne ribe (tuna, iglun, iglan) i, premda je jedan od njih registriran kao profesionalan ribar, to mu neće pomoći jer su u ovom slučaju predviđene kazne u visini od 10 do 150 tisuća kuna

Usto, morali bi nadoknaditi štetu 'počinjenu ribama i drugim morskim organizmima' koja se izračunava na osnovi težine i vrste ribe koja se množi s koeficijentima po tablicama koje ima inspektorat Uprave za ribarstvo MPRR-a.

U ovom slučaju, za svakog iglana moglo bi se platiti maksimalno 30 tisuća kuna. No sankcioniranje tu ne prestaje. Utvrdi li se da je riba ulovljena u luci, kako to određuje nadležna lučka uprava, to je novi prekršaj baš kao što je i lov ostima kojima su iglani, prema priznanju ribara, i ulovljeni. Naime, osti su kao osnovni ribolovni alat zabranjeni za lov krupne ribe i, kako nam je rečeno u MPRRR-u, mogu se eventualno koristiti kao pomoćno sredstvo.

S obzirom na to da ribarska inspekcija MPRR-a najčešće postupa na osnovu medijskih napisa i različitih prijava vrlo lako bi se moglo dogoditi da ukoliko inspekcija odluči podići prekršajnu prijavu ribari dobiju poziv za sud koji odlučuje o visini kazne. A one bi ovom slučaju, budu li maksimalne, mogle biti oko 200 tisuća kuna.