OŠTRO IZ MATICE SINDIKATA

'Ulazimo u spiralu propadanja, a iz nje neće nas izvući kresanje'

13.11.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata još jednom je oštro kritizirala nova rezanja i poreznu politiku vladajućih, upozorivši kako se, među ostalim, nastavlja praksa pritisaka na zaposlene u prosvjeti, zdravstvu i znanosti. 'Politički život u ovoj zemlji sveden je na karneval i karikaturu', poručio je sindikalni vođa Vilim Ribić

Iz Matice hrvatskih sindikata su poručili kako Vlada i dalje šalje poruku javnosti kako 'nisu uspjeli ništa napraviti niti pokrenuti proizvodnju, pa su umjesto niske inflacije i velikih investicija dobili visoku inflaciju i nikakve investicije'. Po mišljenju sindikalista za sve te propuste očito trebaju 'platiti' prosvjetari, znanstveni i zdravstveni radnici.

'Ulazimo u spiralu propadanja, a iz toga se ne možemo izvući ekonomskom politikom koja podrazumijeva kresanja, štednje i stiskanja. Takvim mjerama ne može doći do rasta proizvodnje, novih radnih mjesta, većeg BDP-a i punjenja proračuna', ukazao je Vilim Ribić, predsjednik Matice.

Kao 'glavnog mađioničara političke i gospodarske scene' ocijenio je ministra financija Slavka Linića na čiji su račun, kao i na poteze ministra gospodarstva Radimira Čačića, upućene najžešće kritike. Smatra da teret svojih neuspjeha Milanovićeva Vlada pokušava svaliti na zaposlene u javnim službama.

Odbacio je i kritike dijela vodećih SDP-ovaca, koji su sindikaliste prozivali da nisu prosvjedovali protiv prošle vlasti, pa je podsjetio kako su imali 'tri štrajka i demonstracije'. 'Premijer Zoran Milanović odobrava njihovo laganje, jer ne razumije okolnosti i govori stvari koje nisu utemeljene poput podatka da je javna potrošnja u Hrvatskoj među najvećima u Europi. To nije istina', napomenuo je Ribić.

Za poreznu politiku vlasti ocijenio je kako 'nema veze sa socijaldemokracijom' te kako je usmjerena protiv radnika. 'Kao da će radnici, umjesto po osnovne životne potrebe, navaliti na trgovine luksuznom robom ili će prodati i onu jednu nekretninu koju imaju i ulagati u dionice. Normalan čovjek ostaje bez teksta', rekao je Ribić.

Po njegovu mišljenju, ministri Linić i Čačić nemaju kapacitete eksperata koji će izvući zemlju iz krize, priznavši im da mogu voditi poduzeća, ali ne i državu. Nejasno mu je 'kakva je to politika koja se miri s najavljenih pet godina stagnacije'.

'Država ima mehanizme za izvlačenje zemlje iz krize, a jedna od mjera je i tiskanje dodatnih količina novca koje mogu donijeti dragocjeni predah. To nije ista situacija kao u bivšoj Jugoslaviji. Netko mora stvoriti pozitivnu klimu za investicije, a to je svakako država', predlaže Ribić.

Na kraju, ponavlja kako je 'teret izlaska iz krize pravno i ekonomski štetno, ali i nemoralno i nepravedno svaljivati na leđa prosvjetara, medicinara i znanstvenih radnika smanjivanjem njihovih prava i plaća'. Zaključno je istaknuo kako su se 'u javnim službama odrekli božićnica i regresa, ali da to jednom vladajući beskamatno vrate'.