ŠTO JE NAMA NAŠA EU DALA

'Ulazak u Uniju donio mi je gubitak posla i plaće'

28.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Nezaposlenost u Hrvatskoj nalazi se na zabrinjavajuće visokoj razini već godinama. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) evidentirano je preko 358 tisuća osoba bez posla. U sklopu dossiera 'Što je nama naša EU dala' razgovarali smo sa 48-godišnjom nezaposlenom knjigovotkinjom Katarinom Burić, majkom troje djece. Katarina Burić progovara o očekivanjima nezaposlenih nakon ulaska u EU

'Odluku da Hrvatska uđe u obitelj EU doživjela sam kao udaju mladenke nespremne za brak', slikovita je ova četrdeset osmogodišnjakinja. Za nju je EU bila i ostala Bastilja za zaštitu interesa krupnog kapitala, bez imalo empatije za socijalnu komponentu.

Jesu li se ispunila vaša predviđanja? 'Nažalost, moji strahovi da će doći još teža vremena upravo za nas radnike su se obistinili', kazuje Katarina Burić. Objašnjava da predložene mjere za zapošljavanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava, na čije prve pozitivne efekte treba čekati desetak godina, ne mogu nahraniti njenu obitelj.

'Ostala sam bez radnog mjesta i bez plaće, a o neisplaćenoj otpremnini mogu samo sanjati', jada se gospođa Burić. Radila je u računovodstvu hotela Antunović četiri godine. Imala je ugovor na određeno. Nakon što je zatrudnjela, otišla je na porodiljni dopust, a s posla je ubrzo stigla obavijest da joj ugovor neće biti produžen i našla se na cesti nakon 20 godina radnog staža. Tužila ih je, ali kako nije imala novca, mogla si je priuštiti samo besplatnu pravnu pomoć. Nije pomoglo.

Redovito se javlja na HZZ, kao i mnoge druge bivše radnice koje se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji bez nade u zaposlenje. 'Intenzivno tražim posao godinu i pol nakon što mi je istekao porodiljni dopust i sve što sam dobila je gomila odbijenica', rezignirana je ova knjigovotkinja. Kaže da bi radila i kao čistačica jer joj ni to nije strano i tim se poslom prije bavila, ali danas u Hrvatskoj, objašnjava, i za posao čistačice ti treba veza. Smatra da je HZZ obični ured za evidenciju statističkih podataka o nezaposlenosti. 'Rade posao koji bi mogao raditi i državni ured za statistiku. Jedna od ove dvije institucije je očito suvišna', poentirala je Katarina Burić.

Kako preživljavate s obzirom na nezavidnu situaciju? 'Obitelj se pomaže koliko može i bez toga bi bilo nemoguće namiriti sve obaveze', govori gospođa Burić i objašnjava da može priuštiti samo najnužnije, a sve što ima odlazi na djecu. Ušteđevina koju je imala se istopila, a ona i suprug su morali prodavati i imovinu koju su imali. 'Srećom nemam kredit, ali meni krov prokišnjava, a nemam novca za popravak.'

Možete li navesti neki konkretan primjer iz vlastitog iskustva po kojem ste primijetili da je Hrvatska ušla u EU? 'Članstvo Hrvatske u EU nije odigralo pozitivnu ulogu za malog čovjeka, naprotiv, potezi Vlade kako bi udovoljili zahtjevima EU otežavaju nam nezavidnu situaciju i sve smo bliži javnoj kuhinji čiji se broj korisnika nažalost kod nas množi', odgovara spremno

Naglašava da u Hrvatskoj umjesto obećanog blagostanja caruje beznađe, glad i depresija. 'To je nažalost istina koju vladajuće strukture poriču', poručuje nezaposlena knjigovotkinja. Ova hrabra žena koja ne gubi nadu navodi da je samo jedna od mnogih stegnutih krakovima hobotnice koja osiromašuje većinu građana, a u korist malog broja kapitalista te mešetarskih i bankarskih lobija.

Možete li nešto reći o problemima s kojima su se susreli hrvatski proizvodi poput terana ili prošeka nakon ulaska u EU?  'Za sudbinu istarskog pršuta, terana i prošeka krivi su isti oni koji su krivi i za nametnute nam proizvodne kvote kojima nam se naređuje što ćemo i koliko proizvoditi, i to upravo onih roba s kojima možemo konkurirati i na zahtjevnom tržištu EU, no nama su nužna šira tržišta od tržišta EU s velikim brojem stanovnika, a manje zahtjevna', razmišlja Katarina Burić.

Dodaje da se to posebno odnosi na šećer i mlijeko. 'Imamo tri vrhunski opremljene šećerane koje ne rade punim kapacitetom i cca 8000 praznih boksova u kojima su se prije kratkog vremena nalazile krave muzare', kaže. 'A mlijeko uvozimo.'

Je li bilo nekih pozitivnih pomaka za nezaposlene nakon ulaska Hrvatske u EU? 'Pozitivni učinci koje pripisujem EU su zatvaranje političkih i drugih moćnika te istrage koje će na svjetlo dana iznjedriti svu prljavost njihovih kriminalnih i korupcijskih djela', precizna je. Idemo dalje. Jeste li primijetili rad naših zastupnika u Bruxellesu?

'Rad naših zastupnika u EU Parlamentu nije moguće posebno vrednovati jer su oni uglavnom dio, čast iznimkama, kamarile koja je svojim političkim postupcima opljačkala državu, a narod dovela na prosjački štap', oštra je Katarina Burić. Prema njenom mišljenju, na makroekonomskom planu nisu pokazali ništa, no vlastitu mikroekonomiju su i te kako dobro vodili, o čemu govore podaci o vlastitoj privatnoj imovini njih i njihovih potomaka, očeva i majki.
'Neke zastupnike zapazila sam po njihovim izjavama koje sramote našu državu i njih same, pa i sami klubovi zastupnika EU već negoduju', kaže. Nije htjela reći na koga točno misli.

Očekujete li neko konkretno poboljšanje koje će se uskoro dogoditi u Hrvatskoj zbog ulaska u EU? 'Moja očekivanja su u novim, neokaljanim i poštenim ljudima kojima će nacionalni interes biti iznad svega, kojima neće software biti izlika za površnost u radu, a što će se odraziti i na poboljšanje domaće situacije', kazala je Katarina Burić. I naravno, to ne treba ni dodavati jer se podrazumijeva, da se zaposli.