forsiranje rijeke

Ukrajinci nakon mjeseci stagniranja tvrde da su potisnuli Ruse na jednom mjestu

19.11.2023 u 11:41

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska rekla je u nedjelju da je potisnula Ruse "3 do 8 kilometara" duboko na lijevoj obali Dnipra koju je okupirala Moskva u prvoj brojkama iskazanoj procjeni napredovanja nakon mjeseci razočaravajuće protuofenzive

"Prvi podaci govore o napretku od 3 do 8 km, ovisno o specifičnostima geografije i topografije lijeve obale", rekla je glasnogovornica ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk za ukrajinsku televiziju.

Ako se taj podatak potvrdi, bit će to prvo veće napredovanje ukrajinske vojske protiv ruskog okupatora ostvareno u nekoliko zadnjih mjeseci.

Natalija Gumenjuk nije međutim rekla kontroliraju li ukrajinske snage potpuno tu zonu u regiji Herson (na jugu zemlje) ili su se ruski vojnici samo povukli pred napadima Kijeva.

"Neprijatelj nastavlja topničke napade na desnu obalu", rekla je i procijenila da je u toj zoni "nekoliko desetaka tisuća" ruskih vojnika.

"Pred nama je još mnogo posla", rekla je.

Ukrajinska vojska počela je u lipnju protuofenzivu koju su dugo očekivali službeni Kijev i njegovi zapadni saveznici, no ona nije ispunila očekivanja jer su Ukrajinci vratili tek šačicu sela na jugu i istoku.

Zadnji već uspjeh Ukrajina je ostvarila u kolovozu kada je pod svoj nadzor vratila selo Robotine u južnoj regiji Zaporižja.

Kijev se nadao da će mu taj povrat omogućiti prodor u ruske linije i oslobađanje okupiranih zona, no ukrajinska vojska u tome nije uspjela jer je izložena snažnoj ruskoj vatri i čvrstim linijama obrane.

Zauzimanje položaja duboko na lijevoj obali Dnipra omogućilo bi ukrajinskoj vojsci veći prodor na jug, ali da bi u tome uspjela Ukrajina mora rasporediti velik broj ljudi, vozila i opreme u teško pristupačnoj pjeskovitoj i močvarnoj zoni.

Agencija AFP dodaje da ne može potvrditi iznesene podatke ukrajinske vojske.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'