MULTIPLIKATOR SILE

Ukrajinci nabavili dronove koji bi Rusima mogli stvoriti velike probleme

13.09.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Francuski proizvođač Delair isporučio je veliku seriju bespilotnih letjelica ukrajinskim obrambenim snagama, čiju je nabavu financiralo francusko ministarstvo obrane. Premda nije službeno precizirano o kojim tipovima dronova je riječ, pretpostavlja se da se radi o modelu DT-46 za nadzor granice, izviđanje, rad obavještajnih službi i provedbu specijalnih operacija. Donosimo više o Delairovom dronu koji koristi i francuska vojska

Francuski ministar obrane Sébastien Lecornu izjavio je krajem prošlog tjedna da je tvrtka Delair isporučila Ukrajini više od 150 dronova. Lecornu nije precizirao o kojim modelima je riječ, ali analitičari ističu da je Kijev još ranije iskazao zanimanje za Delairov model DT-46.

Riječ je o modelu koji može poletjeti vertikalnim lansiranjem te katapultiranjem. Prva inačica ima izdržljivost u trajanju od tri sata i 50 minuta, a druga čak sedam sati i 30 minuta. DT-46 u obje inačice opremljen je dvostrukim senzorom koji kombinira elektrooptičke/infracrvene sustave te LiDAR, sustave koji mjere udaljenost od mete.

Najistaknutija značajka drona DT-46 njegov je nizak audio i radarski potpis te visoka izdržljivost. Može ostati u zraku satima, danju ili noću, neotkriven, pronalazeći mete te precizno navodeći MLRS rakete i laserski navođene granate topničke cijevi na mete koristeći preciznost ugrađenog sustava LiDAR.

Delairovi dronovi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Delair

Delairov dron DT-46 u obje inačice teži dvadesetak kilograma, s time da toj težini treba pridodati pet kilograma teške optičke sustave. Dužine je dva metra, a raspon krila iznosi mu 4,5 metara. Priprema za djelovanje na bojištu traje pak 15 minuta, a letjelica može izdržati temperature od minus 15 do plus 50 stupnjeva Celzijevih, i to pri brzini vjetra od 35 čvorova.

Pretvaranje izviđača u kamikazu

Kad je riječ o dometu i točnosti, ukrajinsko topništvo već ima značajnu prednost u odnosu na ono rusko – kako u dometu, tako i u točnosti. Stručnjaci iz Delaira ocjenjuju da će ukrajinsko korištenje DT-46 djelovati kao multiplikator sile te da će svaku ispaljenu granatu učiniti vrlo opasnom po ruske snage.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Delair

Tvrtka sa sjedištem u Toulouseu i predstavništvima u Singapuru, Pekingu, Los Angelesu i Ghentu proizvodi i DT-26, manju varijantu modela DT-46. On nosi istu opremu te ima identično niske audio i radarske potpise, ali u zraku može ostati tek 170 minuta. Postoji i model UX-11 za visokoprecizno mapiranje terena s rasponom krila od 1,1 metra i težine samo 1,5 kilograma, a koji ima ugrađenu RGB kameru s milimetarskom preciznošću mapiranja.

Delair je nedavno na zahtjev francuske vojske i u suradnji s Nexter Systems započeo s modificiranjem UX-11 u tzv. dron kamikazu. UX-11 u novom ruhu trebao bi nositi eksplozivnu bojnu glavu dizajniranu za gađanje različitih ciljeva. Prve demonstracije tih bespilotnih letjelica planiraju se do kraja ove godine. S obzirom na to da Ukrajina naveliko koristi slične dronove, ne bi čudilo da Kijev nabavi i taj model.