udar na melitopolj

Ukrajina napala grad pod ruskom kontrolom daleko od bojišnice

29.03.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu napala željezničko skladište u gradu Melitopolju koji je pod ruskom okupacijom duboko iza prvih linija, u vrijeme sve otvorenijih prijetnji Kijeva da će provesti protuofenzivu protiv ruskih snaga čija zimska ofenziva nije uspjela

Ukrajina je u srijedu napala željezničko skladište u gradu Melitopolju koji je pod ruskom okupacijom duboko iza prvih linija, u vrijeme sve otvorenijih prijetnji Kijeva da će provesti protuofenzivu protiv ruskih snaga čija zimska ofenziva nije uspjela.Nepotvrđene fotografije na internetu prikazuju eksplozije na noćnom nebu nad Melitopoljem, središtem okupacijskih vlasti u Zaporižji, jednoj od pet ukrajinskih pokrajina koje je Rusija anektirala.

Napad su potvrdili izgnani gradonačelnik i ruska novinska agencija TASS koja je, pozivajući se na promoskovske dužnosnike, izvijestila da je pogođeno željezničko skladište i da su grad i okolna sela ostali bez struje.

Melitopolj, u kojem je prije rata živjelo 150.000 ljudi, željezničko je čvorište ruskih snaga na jugu Ukrajine i dio kopna koje povezuje Rusiju s okupiranim Krimom.

Zasad nema informacija čime su Ukrajinci gađali to područje. Grad je izvan dosega raketa HIMARS, ali jest u dosegu novijeg oružja poput projektila JDAM i GLSDB koje su obećale Sjedinjene Države.

Rusija je u utorak objavila da je srušila GLSDB, prvi put od početka rata u Ukrajini.

Napad se dogodio nakon najava Kijeva da bi uskoro mogao pokrenuti protuofenzivu protiv ruskih snaga koje nisu uspjele ostvariti neke značajnije pobjede u mjesec dana dugoj zimskoj ofenzivi.