pitanje vremena?

Ukrajina je uspjela osigurati tenkove sa Zapada. Sada želi i vojne avione, no takav zahtjev nije svima sjeo

26.01.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Za Ukrajinu je borba da osigura dopremu tenkova sa Zapada tek početak. Sada, kada su američki Abramsi i njemački Leopardi na putu do prve crte bojišnice, ukrajinski vojni stratezi okreću se onome za što smatraju da je sljedeći korak u borbi protiv Rusije - nabavci modernih vojnih zrakoplova

Zapadni vojni dužnosnici i diplomati potvrdili su za Politico da je rasprava o opremanju Ukrajine vojnim zrakoplovima već u tijeku, a potiču je ukrajinski dužnosnici uz pomoć partnera u baltičkim državama.

'Sljedeći prirodan korak bili bi vojni avioni', kazao je diplomat iz jedne države na sjeveru Europe. Rasprava o opremanju Ukrajine vojnim zrakoplovima vjerojatno će se pokazati još spornijom od svađe oko nabave tenkova. Više je europskih dužnosnika i diplomata reklo da njihove vlade više ne smatraju tu ideju toliko nepoželjnom, ali da strah od eskalacije ostaje visok.

Washington je poručio Kijevu da opskrba zrakoplovima 'trenutno ne dolazi u obzir', rekao je ranije spomenuti diplomat, ali je dodao: 'Postoji crvena linija za zrakoplove, ali prošlog ljeta imali smo crvenu liniju za HIMARS, pa se to promijenilo. Onda su to bili borbeni tenkovi, a sada se i to promijenilo.' Drugi visoki izaslanik iz jedne od europskih država također je naglasio brzinu kojom se donose odluke i kojom zapadno oružje dolazi u Ukrajinu.

'Pitanje slanja vojnih zrakoplova danas je nezamislivo, ali mogli bismo imati ovu raspravu za dva, tri tjedna', kazao je diplomat. Ministri obrane ukrajinskih saveznica trebali bi sljedeći mjesec održati novi sastanak u američkoj vojnoj bazi Ramstein u jugozapadnoj Njemačkoj, a očekuje se da će na njemu zrakoplovstvo i zračna potpora biti u fokusu. Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra izjavio je prošli tjedan u nizozemskom parlamentu da će vlada razmotriti opskrbu Ukrajine borbenim zrakoplovima F-16 ako ih Kijev zatraži.

'Otvoreni smo za razgovor, nema tabu tema', rekao je. Ta izjava uslijedila je nakon prošlomjesečnih komentara slovačkog ministra vanjskih poslova Rastislava Káčera, a koji je za Interfax-Ukrajina rekao da je njegova vlada 'spremna' predati Kijevu lovce MiG-29 iz sovjetske ere te da je razgovarao s partnerima iz NATO-a i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o tome kako to učiniti. No dužnosnici iz drugih zemalja nisu spremni za takve poteze. Njemački kancelar Olaf Scholz odbacio je u srijedu mogućnost slanja vojnih zrakoplova Ukrajini, poručivši da se treba spriječiti daljnja vojna eskalacija.

>> Amerika Ukrajincima šalje Stingere na steroidima, idealne za rušenje ruskih dronova i helikoptera, evo i detalja <<

'Neće biti slanja vojnih aviona Ukrajini. To smo vrlo rano dali do znanja, uključujući američkog predsjednika', kazao je Scholz. Neki dužnosnici stoga smatraju da će rasprava sljedećeg mjeseca u Ramsteinu biti više usmjerena na izradu plana za nepredviđene situacije, u slučaju da borbeni avioni budu hitno potrebni u nekom budućem trenutku, umjesto na postizanje dogovora o isporukama u bliskoj budućnosti. Ukrajinski saveznici iz Europe predviđaju sukob koji bi mogao potrajati još tri do pet godina, ili dulje, a postoji zabrinutost da je Zapad blizu granice onoga što može pružiti u davanju podrške Ukrajini bez izazivanja ekstremnog odgovora Rusije.

  • +5
Tenkovi Leopard 2 Izvor: EPA / Autor: DAVID HECKER

Polagano širenje paketa oružja

Početkom prošle godine zapadni saveznici složili su se s 'nepisanom politikom' da se Ukrajini ne isporučuje cijeli paket oružja odmah nakon invazije, iz straha da se ne bi izazvao veliki odgovor Rusije, rekao je treći visoki europski diplomat s kojim je razgovarao Politico. Stav je bio da Zapad svoju podršku Ukrajini treba postupno pružati, procjenjujući ruski odgovor na svakom koraku.

'Mnoge zemlje na Zapadu misle da bi, kada bismo Ukrajincima isporučili sve oružje koje su tražili u prvoj fazi rata, došlo do snažne ruske reakcije, uključujući nuklearnu. Ovo možete nazvati procesom privikavanja Putina na zapadnu pomoć Ukrajini', rekao je diplomat. Strategija je bila spora, ali trend u podršci Zapada bio je stalno na ulaznoj putanji, od protutenkovskih Javelina i prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava kao što su Stingeri, do HIMARS-a, a u novije vrijeme i Patriota, tenkova i oklopnih vozila.

'Isporuka zrakoplova stoga je 'samo pitanje vremena', predviđa taj diplomat.

  • +18
PZO sustav Patriot Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly prošli tjedan sastao se s visokim američkim dužnosnicima u Washingtonu kako bi razgovarali o daljnjoj vojnoj potpori Ukrajini, osim isporuke tenkova. Govoreći nakon sastanka, Cleverly je odbio reći jesu li ti razgovori pokrivali nabavu borbenih zrakoplova, kazetnih bombi ili projektila dugog dometa.

'Neću nagađati o tome kakva će biti priroda buduće vojne potpore. Naša podrška je evoluirala kako je evoluirala bitka i kako su evoluirali zahtjevi Ukrajinaca', poručio je. Kao otočna nacija, Britanija bi mogla više oklijevati u slanju zrakoplova Ukrajini u odnosu na slanje tenkova i druge kopnene vojne opreme, kažu britanski dužnosnici. Također postoji zabrinutost da bi javna potpora takvoj podršci Ukrajini mogla oslabjeti usred daljnje eskalacije. Europski diplomati slažu se da će Zapad prvo htjeti iscrpiti sve druge opcije za zračnu potporu, uključujući više jurišnih bespilotnih letjelica i eventualno raketa dugog dometa. Washington je također nedavno odobrio isporuku raketa Zuni iz doba Hladnog rata, a koje bi ukrajinska vojska mogla lansirati iz svojih MiG-ova iz sovjetske ere.

  • +24
Avioni Rafale Izvor: EPA / Autor: JAGADEESH NV

Ali europski diplomati također su ukazali na nedavne odluke SAD-a kao na mogući dokaz toga da se Washington priprema za raspravu o slanju zrakoplova. Naime u srpnju prošle godine Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio je 100 milijuna dolara za obuku ukrajinskih pilota na američkim borbenim zrakoplovima, a u listopadu je Ukrajina objavila da je skupina od nekoliko desetaka pilota odabrana za obuku na zapadnim borbenim zrakoplovima. U kolovozu je Colin Kahl, podtajnik za obrambenu politiku, rekao novinarima da 'nije nezamislivo da bi zapadni zrakoplovi kasnije mogli biti dio paketa' oružja isporučenog Ukrajini.

>> [VIDEO/FOTO] Evo što sve znamo o francuskim haubicama koje su Ukrajinci počeli koristiti u borbama oko Bahmuta <<

Jurij Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova, rekao je da je prioritet Kijeva nakon tenkova osiguranje vojnih zrakoplova i da odbijenice ukrajinskih saveznika nisu nešto što se ne može premostiti. Smatra da je Zapad sada uvjeren u potrebu pažljivog, ali dosljednog povećanja sofisticiranosti vojnih donacija koje šalje Ukrajini. Sak je rekao da su ukrajinske zračne snage 'bacile oko' na američke zrakoplove F-16 i F-15, ali su otvorene opcije i za druge. Većina F-15 i F-16 u vlasništvu SAD-a raspoređena je u drugim regijama, uključujući Indo-Pacifik.

'Gotovo 50 zemalja trenutno koristi F-15. Ne vjerujem ni na trenutak u to da Ukrajina ne zaslužuje borbene zrakoplove', rekao je Sak.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Logistička noćna mora

Međutim slanje zrakoplova bio bi ozbiljan logistički pothvat za ukrajinske saveznike. F-15 i F-16 zahtijevaju dugačke piste visoke kvalitete, što nedostaje Ukrajini. Stručnjaci kažu da bi bilo kakav pokušaj izgradnje operativnih baza za takve zrakoplove Rusi lako uočili te ih odmah napali. Američki lovci F-18 ili Gripeni švedske proizvodnje bili bi prikladniji jer mogu uzlijetati s kraćih pista i zahtijevaju manje održavanja, rekao je Justin Bronk, viši znanstveni suradnik u britanskom think tanku RUSI. Međutim oba ta vojna zrakoplova relativno su manjkava.

>> Ukrajinci u pola godine razvili dron koji će djelovati s doniranim sustavima HIMARS, pogledajte kako izgleda <<

Švedski ministar obrane Pal Jonson rekao je za Politico u srijedu da Švedska 'nema izravnih planova za slanje Gripena u Ukrajinu'. Vojni zrakoplovi, poput francuskih Rafalea, zahtijevali bi boravak značajnog broja civila iz zapadnih zemalja na teritoriju Ukrajine kako bi popravili zrakoplove i pripremili ih za letove. Ti bi ljudi automatski postali mete ruskih napada. No upitan bi li doniranje zrakoplova predstavljalo eskalaciju, dužnosnik francuske vlade istaknuo je da je Ukrajina već dobila 'super nasilno' oružje, poput haubica Caesar.

'Uvijek govorimo da sve što šaljemo mora biti u obrambene svrhe, ali kada je oprema isporučena, ona je u njihovim rukama. Argument koji se sada koristi, to da bi zbog zrakoplova zapadni časnici morali biti u samoj Ukrajini, korišten je i u slučaju Patriota. Svejedno smo ih poslali u Ukrajinu', rekao je taj francuski dužnosnik.