SUSTAV AVENGER

Amerika Ukrajincima šalje Stingere na steroidima, idealne za rušenje ruskih dronova i helikoptera, evo i detalja

15.11.2022 u 16:23

Bionic
Reading

Nakon što su donirali ukrajinskoj vojsci topničke sustave visoke mobilnosti, poznatije kao HIMARS, Amerikanci će proširiti ukrajinski arsenal s četiri sustava koji bi mogli biti posebno učinkoviti u obaranju mnoštva ruskih bespilotnih letjelica iranske proizvodnje. Radi se, naime, o Boeingovim samohodnim sustavima Avenger AN/TWQ-1, a tportal donosi više o tim protuzračnim sustavima vrlo kratkog dometa

Pentagon je prošlog tjedna objavio planove za prijenos četiri Avengera, sustava koji Ukrajina trenutno nema u svojem inventaru, kao i dodatnih projektila zemlja-zrak tipa HAWK, više topničkog i streljačkog streljiva, vozila Humvee i drugog materijala u ukupnoj vrijednosti od 400 milijuna dolara. Ova donacija je tzv. draw-down paket, što znači da će oprema dolaziti izravno iz američkih vojnih zaliha. Time je ukupna vrijednost sve dosadašnje američke vojne pomoći Ukrajini od početka izravne ruske agresije narasla na 18,6 milijardi dolara.

Avengeri su najnoviji u rastućem nizu sredstava protuzračne obrane koja su ukrajinske snage primila ili očekuju od američke vlade i drugih stranih partnera u posljednjih nekoliko mjeseci. Veće sposobnosti ukrajinske protuzračne obrane bile su visoko na popisu želja ukrajinske vlade od početka sukoba. Međutim rusko korištenje iranskih dronova koje je počelo prošlog rujna i nedavni porast napada na civilne ciljeve, uključujući sustavno gađanje ukrajinske električne mreže, stavili su jači naglasak na zahtjeve Kijeva za sustavima kratkog dometa koji mogu biti posebno učinkoviti kao fleksibilna obrambena sredstva protiv bespilotnih letjelica.

PZO sustav Avenger Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Xuan Shisheng

Sabrina Singh, glasnogovornica Pentagona, kazala je u ponedjeljak da će sustavi protuzračne obrane kratkog dometa (SHORAD) tipa Avenger osigurati Ukrajini sposobnost zaštite ukrajinskih postrojbi u pokretu i kritične infrastrukture od bespilotnih zračnih sustava i helikoptera, ali i kao tzv. točkasta obrana od nadolazećih krstarećih projektila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gung Ho Vids

Sustav Avenger sastoji se od kupole s dva lansera za ukupno osam raketa Fim-92 Stinger s infracrvenim samonavođenjem, strojnice M3P kalibra .50 i ciljničkog sustava koji uključuje infracrvenu kameru, optički ciljnik i laser daljinomjer. Za otkrivanje ciljeva i usmjeravanje projektila koristi se optički ciljnik za dnevno djelovanje, a infracrveni ciljnik FLIT koristi se noću.

Ukrajinske snage već rabe Stingere koje su dobili od SAD-a i drugih zemalja, i to koristeći lansere koji se ispaljuju s ramena, također poznate kao konfiguracija Man-Portable Air Defense System (MANPADS). Ako koristi najnoviju inačicu Fim-92C, Avenger može uništavati ciljeve do udaljenosti od 4500 metara te do 3800 metara visine. Za blisku samoobranu Avenger je opremljen Herstalovom teškom strojnicom M3P sa spremnikom od 300 metaka i maksimalnim učinkovitim dometom od 200 metara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Updates

Avenger ili AN/TWQ-1, kako glasi službeni naziv sustava, smješten je u pravilu na stražnjoj strani visokomobilnog višenamjenskog vozila na kotačima tipa Humvee, koji ima spremnik za dodatnih osam Stingera, ali se također može demontirati i koristiti s fiksnih položaja. Za navođenje Avengera putem središta za usmjeravanje paljbe mogu se pak koristiti radari AN/MPQ-64 Sentinel, a koji se otprije nalaze u ukrajinskoj vojsci.

Prema dostupnim podacima, dosad je napravljeno više od 1000 Avengera za potrebe američke kopnene vojske i Marinskog zbora, a čiji su prvi primjerci postali operativni još 1989. godine. Avengeri su kasnije prodavani Bahrainu, Egiptu, Iraku te Tajvanu i to sve do 2004,. kada je Boeing zatvorio svoju proizvodnu liniju u američkoj saveznoj državi Alabami.

Vojni analitičari ističu da je američko doniranje Avengera blagodat za ukrajinsku vojsku iz operativne i perspektive održavanja, ali i zbog činjenice da Ukrajinci otprije imaju značajna iskustva sa Stingerima i višenamjenskom platformom Humvee. Stoga će integracija Avengera u strukturu ukrajinske vojske i lance opskrbe biti poprilično laka. Pokretljivost Avengera, dodaju stručnjaci, omogućuje brzo premještanje u nepravilnim intervalima s jedne na drugu lokaciju kako bi se izbjegli neprijateljski napadi, a da pritom i nadalje pružaju obrambenu pokrivenost.