sustav shark

Ukrajinci u pola godine razvili dron koji će djelovati s doniranim sustavima HIMARS, pogledajte kako izgleda

01.11.2022 u 07:20

Bionic
Reading

Ukrajinski Ukrspecsystems predstavio je ovih dana novu bespilotnu izviđačku letjelicu SHARK koja je otporna na elektroničko ratovanje. Riječ je o dronu koji je nastao nakon početka sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, a tamošnji konstrukori ističu da je rad na sustavu, od projektiranja do prvog leta, obavljen u manje od pola godine. Evo što sve znamo o SHARK-u

Tiskovna služba ukrajinske državne tvrtke Ukrspecsystems podijelila je detalje o novom dronu na svojim stranicama na društvenim mrežama. Tom prilikom je tvrtka naglasila da je SHARK odgovor tvrtke na izazove i potrebe ukrajinske vojske.

'Ovo je još jedan dokaz čvrstine i nepobjedivosti ukrajinskog naroda jer smo u stanju stvarati visokotehnološke proizvode svjetske klase u vrlo teškim uvjetima', ističe se u priopćenju Ukrspecsystemsa.

Proizvođač tvrdi da je SHARK maksimalno optimiziran za moderno ratovanje i potrebe ukrajinske vojske. Omogućuje visokokvalitetno dubinsko izviđanje, praćenje, prilagodbu vatre i mogućnost lociranja neprijatelja u stvarnom vremenu i fiksiranja njegovih kretanja. Općenito, bespilotna letjelica nadzire bojište i upravlja djelovanjem postrojbe s obzirom na trenutnu situaciju, a posebno se ističe njegova mogućnost integracije s doniranim zapadnim dalekometnim topništvom, osobito američkim topničko-raketnim sustavima HIMARS.

Prema navodima dizajnera, SHARK je opremljen vrlo pouzdanim komunikacijskim modulom i modernim sustavom kamera koje omogućuje ulazak duboku u neprijateljsku pozadinu do 60 kilometara i provođenje nadzora na udaljenosti do pet kilometara između drona i nadziranog objekta. Ukrspecsystems otkriva da je novi sustav opremljen šifriranom komunikacijom i Full HD kamerom s 30x optičkim zoomom i opremom za dodatno digitalno zumiranje.

Smanjuje rizik od pogibije ukrajinskih izviđača

Konstruktori ističu da su SHARK-ove mogućnosti posebno važne pri planiranju i provođenju ofenzivnih operacija te za predviđanje neprijateljskih akcija. Tvrtka je također naglasila da dovoljan broj visokokvalitetnih izviđačkih bespilotnih letjelica znači spašavanje života ukrajinskih vojnika, a pored toga omogućava borcima da manje riskiraju svoje živote kako bi došli do vrijednih informacija iza neprijateljskih linija.

SHARK prema dostupnim specifikacijama može letjeti dva sata na maksimalnoj visini od 2000 metara. Maksimalna brzina sustava iznosi 150 kilometara, a krstareća brzina između 70 i 90 kilometara na sat. Dron težine 10 kilograma polijeće katapultom, a spušta se padobranom. Za raspoređivanje letjelice raspona krila od 1,9 metara potrebno je 15 minuta, a može izdržati temperature između -15 do +50 stupnjeva Celzijevih.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UKRSPECSYSTEMS

Ukrajinski mediji navode da se SHARK već koristi u ukrajinskoj vojsci te podsjećaju kako je u ljeto dobrotvorna zaklada Serhij Pritula najavila kupnju dva takva drona.