USUSRET NOVOM ORUŽJU

Amerikanci su Ukrajincima konačno obećali Patriot, donosimo sve o tom supermoćnom proturaketnom sustavu

14.12.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i ministar obrane Lloyd J. Austin do kraja ovog tjedna trebaju potvrditi odluku o slanju proturaketnog sustava Patriot Ukrajini. Konkretne brojke, vrste sustava i podaci o ograničenju njihove upotrebe zasad nisu objavljeni, no ako dođe do te američke isporuke Kijevu, posve je sigurno da će ukrajinski operateri morati proći obuku u Njemačkoj. Donosimo više o sustavu zemlja-zrak srednjeg dometa koji bi Ukrajini trebao poslužiti za zaštitu od ruskog bombardiranja energetske infrastrukture

Premda je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio NATO da ne šalje Patriote Ukrajini jer će Moskva to doživjeti kao eskalaciju sukoba, sve je izglednije da će Washington isporučiti te raketne sustave za presretanje raketa. Umirovljeni pukovnik i bivši direktor za europska pitanja u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) Alexander Vindman ocijenio je u srijedu da bi Patriot bio vrlo važan za vladu u Kijevu. Vindman, naime, smatra da bi ti sustavi, koji se smatraju jednim od najučinkovitijih za protuzračnu obranu, bili prilično sposobni nositi se s mnogo izazova s kojima se susreću Ukrajinci, osobito ako Rusi uvedu balističke projektile kratkog dometa iz Irana.

MIM-104 Patriot je primarni raketni sustav zemlja-zrak (SAM), a američka vojska koristi od početka 80-ih godina prošlog stoljeća. Proizvodi ga američki obrambeni gigant Raytheon te je nazvan po akronimu radarske komponente samog sustava tipa AN/MPQ-53, poznate kao Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, odnosno fazni radar za praćenje presretanog cilja.

Tajna dugovječnosti Patriota

Patriot je zamijenio Nike Hercules kao primarni sustav visoke do srednje protuzračne obrane američke vojske (HIMAD) i MIM-23 Hawk kao srednji taktički sustav protuzračne obrane američke vojske. Uz ove uloge, dobio je funkciju protubalističkog raketnog sustava (ABM) u vojsci SAD-a, što je sada primarna misija Patriota. Očekuje se da će ostati u upotrebi najmanje do 2040. godine.

  • +18
PZO sustav Patriot Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Tajna Patriotove dugovječnosti leži u tome što proizvođač sve vrijeme radi na njegovom poboljšanju i prilagodbi novim zahtjevima korisnika. Nedavno je, primjerice, poboljšana njegova dalekometnost za 30 posto te ugrađena nova bojna glava s jačim eksplozivom, ali i većim fragmentima prilagođenijim uništavanju taktičkih balističkih projektila.

Ključna komponenta Patriota je već spomenuti multifunkcijski radar AN/MPQ-53 koji koristi antenu s elektronskim skeniranjem i zahvaljujući njoj obavlja više funkcija istovremeno: motrenje zračnog prostora, otkrivanje, praćenje i ozračivanje cilja te usmjeravanje projektila. Valja reći da slični raketni sustavi za ove funkcije koriste između tri do pet radara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military News

Antenski sustav s elektronskim skeniranjem stacioniran je i za vrijeme rada usmjeren u jednom pravcu. Antena se sastoji od velikog broja elemenata za emitiranje i prijem elektromagnetske energije, stoga može proizvoditi više dijagrama usmjerenosti različitih karakteristika. Elektronskim skeniranjem upravlja unaprijed programirano računalo, a radar je smješten na poluprikolici M860 koju vuče tegljač M818.

Materijali koji jamče dugogodišnju ispravnost

Radar se napaja iz stanice za napajanje, a za vrijeme borbenog rada u njemu nema poslužitelja koji su radi sigurnosti smješteni u zapovjednom mjestu bitnice. Zahvaljujući ugrađenoj opremi za testiranje unutar radara, zapovjedno računalo s vremena na vrijeme automatski prima izvješća o stanju podsustava radara i upozorava poslužitelje na moguće nepravilnosti u radu. Radar funkcionira u G-opsegu (8-10 GHz) sa 160 mogućih radnih frekvencija. Opseg G je, inače, odabran kao kompromis između nižih frekvencija optimalnih za motrilačke radare i viših frekvencija pogodnih za praćenje cilja.

Lansirna komponenta Patriota oznake M90A sadrži četverostruki kontejner s raketnim projektilima i električni generator za vlastito napajanje. Unutar lansirnog kontejnera nalaze se četiri cijevi povezane u snop, a služe za prijevoz, skladištenje i lansiranje projektila. Svaki kontejner ima po jedan raketni projektil te je izrađen od aluminija i četvrtastog je oblika. Materijal od kojeg je napravljen kontejner, kao i njegov oblik, jamče toplinsku izolaciju, hermetičnost i ispravnost projektila u razdoblju od pet godina.

Kontejner je sprijeda zatvoren poklopcem od posebne plastike koji raketa probija prilikom ispaljivanja, a svaka lansirna cijev posebno je povezana sa sustavom za ispaljivanje smještenim u dvije konzole, što omogućuje prijem, dekodiranje i prijenos signala od zapovjednog mjesta bitnice do samog sustava. Postoji i servomehanizam za pokretanje lansera, uz generator električne energije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CNN

Raketni projektil ima klasični aerodinamični oblik, a za upravljanje se koriste četiri pokretna stabilizatora na repnom dijelu rakete. Ukupna masa projektila iznosi jednu tonu, a sastoji se od tzv. balističke kape, sustava za navođenje, pogonske grupe i sustava za upravljanje. Balistička kapa napravljena je od legure silicij-dioksida i kobalta, čime osigurava aerodinamične osobine te štiti elektronske sklopove sustava za navođenje od vanjskih utjecaja i pregrijavanja. Projektil se, inače, ne lansira izravno prema cilju, već prema unaprijed određenom položaju mjesta 'susreta'.

Kratkotrajan susret s Hrvatskom

Elektronika je izvedena modularno s digitalnom obradom te se sastoji od modula za navođenje na srednjem dijelu projektila i glave za samonavođenje. Pogonsku grupu čine motori na čvrsto raketno gorivo, vanjski izolatori i dva vanjska cjevovoda kroz koja prolaze kabeli za prijenos signala. Bojna glava tipa M248 je pretfragmentirana i opremljena upaljačima koji se mogu unaprijed tempirati. Teška je oko 80 kilograma, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete iznosi između 70 i 160 kilometara, ovisno o njezinom tipu i namjeni.

Američka vojska instalirala je sustave MIM-104 Patriot u Poljskoj znatno prije otvorene ruske agresije na Ukrajinu, a dotad su se nalazili u Njemačkoj, odakle ih Pentagon razmješta po Europi u skladu s potrebama. Poljska je još 2015. naručila dvije bitnice Patriota s integriranim sustavom borbenog zapovijedanja zračne i raketne obrane (IBCS), koji povezuje senzore kako bi poslužitelji mogli brže vidjeti situaciju na bojištu, te raketama PAC-3MSE. Ove godine Varšava je naručila još šest bitnica, a one uz ranije naručene sustave tek treba stići, dok je Rumunjska u međuvremenu nabavila isti sustav s ukupno 224 rakete.

Osim SAD-a i Rumunjske, sustav Patriot nalazi se u sastavu vojski Grčke, Izraela, Japana, Jordana, Južne Koreje, Katara, Kuvajta, Maroka, Nizozemske, Njemačke, Saudijske Arabije, Španjolske, Švedske, Tajvana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za njega je zainteresirana i Švicarska. Američka vojska je prošle godine dopremila Patriot i u Hrvatsku, ali samo u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21.