visoki kazneni sud

Ukinuta presuda Filipu Zavadlavu, mladiću koji je hicima iz kalašnjikova ubio trojicu u Splitu

13.09.2022 u 15:41

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu, mladiću koji je hicima iz kalašnjikova 2020. ubio trojicu muškaraca u Splitu

Visoki kazneni sud RH ukinuo je presudu Filipu Zavadlavu koji je u siječnju 2020. hicima iz kalašnjikova usred Splita ubio trojicu muškaraca. Zavadlav je bio nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, objavio je portal Telegram.

'Ključan argument obrane bilo je manjkavo psihijatrijsko vještačenje Zavadlava. Naime, iako je vještakinja tvrdila da nije bio ubrojiv u trenutku kada je pucao u Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) nije mu suđeno kao neubrojivoj osobi', piše portal Telegram i dodaje kako će Zavadlav ostati u istražnom zatvoru jer je doneseno rješenje o produženju istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

  • +3
Filip Zavadlav na suđenju Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Filip Zavadlav (27) koji je u siječnju 2020. kalašnjikovom u splitskom Varošu likvidirao trojicu muškaraca, u veljači prošle godine je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Osim za trostruko ubojstvo Zavadlav je osuđen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opće opasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić je nakon nepravomoćne presude u veljači prošle godine kazao kako je zadovoljan dijelom obrazloženja presude da nije bila riječ o osveti.

'Upravo taj izostanak motiva me danas uvjerava da nije bio ubrojiv. Koji bi drugi bio motiv ako nema, danas smo čuli, osvete ili bezobzirne osvete. Jedno kompulzivno ponašanje koje se može pripisati njegovoj neubrojivosti. Olakšan mi je posao u žalbenom postupku jer ne moram dokazivati da se nije radio o osveti', kazao je Šerić u veljači 2021.