otkucao je bivši partner

Uhićena žena koju FBI sumnjiči da je pokušala Rusima prodati Pelosin kompjutor

19.01.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Savezne vlasti uhitile su ženu iz Pennsylvanije optuženu za krađu 'laptopa' ili tvrdog diska predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi tijekom upada pristaša predsjednika Donalda Trumpa na Capitol Hill, objavili su mediji u utorak

Riley June Williams, optužena za nezakonit upad u zgradu Kongresa na Capitol Hillu i remećenje reda, uhićena je u ponedjeljak, javljaju agencije pozivajući se na ministarstvo pravosuđa.

The New York Times navodi da se žena u ponedjeljak predala lokalnoj policiji.

FBI u optužnici sudu navodi da se na video snimci vidi Williams kako uzima "laptop ili tvrdi disk" iz Pelosinog ureda te se istražuje da li ga je pokušala prodati ruskim obavještajcima.

U optužnici podnesenoj američkom Okružnom sudu za Kolumbijski distrikt, navodi se da je FBI dobio dojavu osobe koja se predstavila kao bivši ljubavni partner Williams.

U sudskom nalogu piše da je Williams "planirala poslati prijenosno računalo prijatelju u Rusiju, a koji ga je potom planirao prodati SVR-u, ruskoj vanjskoj obavještajnoj službi".

"Slanje računala u Rusiju propalo je iz nepoznatih razloga, a Williams ga još ima ili ga je uništila", dodaje se u sudskom nalogu.

Istraga ostaje otvorena, navodi FBI.

Krađa elektroničkih uređaja iz prostorija Kongresa neprestana je briga od upada pristaša Donalda Trumpa na Kapitol.

Vršitelj dužnosti američkog tužitelja Michael Sherwin rekao je nakon napada da su neki lopovi možda ugrozili, kako je opisao, "pripadnike nacionalne sigurnosti".

Dva dana nakon opsade Capitola, glasnogovornik predsjednice Zastupničkog doma je rekao da je iz konferencijske sobe u Pelosinom uredu ukraden laptop korišten za prezentacije.

Nakon nereda na Capitolu, kako bi se spriječilo potvrđivanje izborne pobjede Joe Bidena, uhićeno je više desetaka ljudi za razna kaznena djela.