bliži se inauguracija

FBI provjerava Nacionalnu gardu u Washingtonu zbog straha od napada iznutra

18.01.2021 u 11:48

Bionic
Reading

Američki obrambeni dužnosnici rekli su da su zabrinuti zbog napada iznutra ili druge prijetnje iz redova osiguranja na inauguraciji izabranog predsjednika Joea Bidena, zbog čega FBI provjerava svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji stižu u Washington na taj događaj, prenose američki mediji

Masovni pothvat odražava iznimnu sigurnosnu zabrinutost koja je zahvatila Washington nakon smrtonosnog nasrtaja Trumpovih pristaša 6. siječnja na američki Kongres, prenosi New York Post.

Osim toga naglašava i strahove da bi se među pripadnicima osiguranja inauguracije mogla nalaziti prijetnja budućem predsjedniku i drugim visokim dužnosnicima.

Vojni tajnik ministarstva obrane Ryan McCarthy rekao je u nedjelju za AP, kako prenosi Post, da su dužnosnici svjesni potencijalne prijetnje te je upozorio zapovjednike da paze na probleme u svojim redovima kako se približava inauguracija.

Zasad međutim ni on ni drugi čelnici nisu vidjeli dokaze bilo kakvih prijetnji, a dužnosnici su rekli da u provjerama dosada nisu uočili ni jedan problem.

"I dalje smo u procesu i dvaput, triput provjeravamo svakog pojedinca u redovima osiguranja", rekao je McCarthy i dodao da su pripadnici Garde obučeni za to kako da prepoznaju potencijalne prijetnje iznutra.

Oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde slijeva se u Washington iz cijel države - najmanje dva i pol puta više nego na prijašnjim inauguracijama.

Glavnina pripadnika Garde bit će naoružana.

I dok vojska rutinski provjera imaju li njezini pripadnici ikakve veze s ekstremistima, FBI dodatno provjerava osiguranje ove inauguracije.

Više dužnosnika reklo je da je proces počeo prije više od tjedan dana, kad su se prve postrojbe Garde počele raspoređivati u Washington.

I rekli su da bi trebalo biti gotovo do srijede.

General Daniel R. Hokanson, zapovjednik Naionalne garde i član glavnog stožera američke vojske kazao je za CBS da se "u koordinaciji s predsjedničkim osiguranjem i FBI-jem provjeravaju svi pripadnici koji pristižu".

U situaciji poput ove, provjera FBI-ja uključuje provjere imena ljudi putem baza podataka i popisa praćenja koje održava ta sigurnosna agencija kako bi se vidjelo hoće li se što alarmantno pojaviti.

To bi moglo uključivati ​​sudjelovanje u prethodnim istragama ili mogućih veza s terorizmom, rekao je David Gomez, bivši nadzornik za nacionalnu sigurnost u FBI-ju u Seattlu.

Prijetnje iznutra trajni su prioritet provedbe zakona u godinama nakon napada 11. rujna 2001.

Međutim u većini slučajeva prijetnje potječu od domaćih pobunjenika koje je radikalizirala Al Kaida, skupina Islamska država ili slične skupine.

Za razliku od toga, prijetnje Bidenovoj inauguraciji potaknuli su pristaše predsjednika Donalda Trumpa, ekstremno desne milicije, bjelački rasisti i druge radikalne skupine.

Mnogi vjeruju Trumpovim neutemeljenim optužbama da su mu izbori ukradeni, tvrdnju koju su pobili mnogi sudovi, ministarstvo pravosuđa i republikanski dužnosnici u ključnim državama.

Pobuna pred Kongresom počela je nakon što je Trump iznio zapaljive komentare na skupu 6. siječnja.

Prema McCarthyju, na tom su skupu bili pripadnici vojske, no ne zna se u kojem broju niti tko je možda sudjelovao u napadu na Kongres.

Dosad je uhićeno samo nekoliko pripadnika aktivne vojne službe ili Nacionalne garde u vezi s tim napadom u kojemu je smrtno stradalo petero ljudi.