oslobodila i horvatinčića

[FOTO] Uhićeni odvjetnik Branimir Zmijanović, kontroverzni poduzetnik Blaž Petrović i sutkinja Maja Šupe koju se sumnjiči da je primila 15.000 eura mita

06.09.2022 u 18:54

Bionic
Reading

U utorak poslijepodne u velikoj akciji PNUSKOK-a privedeni su kontroverzni poduzetnik Blaž Petrović, šibenska sutkinja Maja Šupe i odvjetnik Branimir Zmijanović

Nakon što je Državno sudbeno vijeće skinulo sudački imunitet šibenskoj sutkinji Maji Šupe, djelatnici PNUSKOK-a krenuli su u već pripremljenu akciju njezina uhićenja zbog sumnje da je primila 15.000 eura mita kako bi donijela oslobađajuću presudu u slučaju kontroverznog zagrebačkog poduzetnika Blaža Petrovića.

Šupe je zamjenica predsjednika Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku, a široj je javnosti najpoznatija po donošenju oslobađajuće presude u slučaju Tomislava Horvatinčića zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je smrtno stradalo dvoje Talijana, Francesco i Marinella Salpietro iz Padove.

Kad je prihvatila njegovu obranu da se ničeg ne sjeća zbog sinkope, policijski su istražitelji po nalogu USKOK-a uhitili i Blaža Petrovića te bivšeg šibenskog gradskog vijećnika HDZ-a i odvjetnika Branimira Zmijanovića, doznaje Slobodna Dalmacija.

Nakon njihova uhićenja, a temeljem naloga suca istrage splitskog Županijskog suda, krenulo se u pretrage njihovih domova te poslovnih ureda. Očekuje se da tijekom srijede budu dovedeni u splitski USKOK na ispitivanje, a potom i pred suca istrage koji bi trebao odlučivati o eventualnim zahtjevima USKOK-a za određivanjem istražnog zatvora.

  • +11
Pretres ureda odvjetnika Branimira Zmijanovića Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Tvrdila da nije potkupljena

Na prvom suđenju Šupe je Horvatinčića u studenome 2015. osudila uvjetno na godinu i osam mjeseci zatvora, a smrt dvoje Talijana okvalificirana je kao njegov nehat. Na drugom suđenju, nakon što je prva presuda pala, sutkinja Šupe donijela je oslobađajuću presudu kojom je Horvatinčić oslobođen krivnje zbog sinkope, iznenadnog kratkotrajnog gubitka svijesti. Ta je odluka ražestila javnost i mnogi su tada govorili kako je sutkinja potkupljena, piše Slobodna Dalmacija.

'Moje suđenje nije cirkus, nestručnost ni korumpiranost. Ja nisam, dragi novinari, bijesna sutkinja, kao što ste zadnji put naveli. Ja sam profesionalac, ja sam sudac hrvatske države', govorila jeŠupe tada tužiteljici, novinarima i sinu poginulih Talijana tijekom suđenja. Međutim i ta je presuda pala, a Horvatinčić je poslije pravomoćno osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

Za oslobađajuću presudu 15.000 eura

Bivši djelatnik MUP-a Tomas Rajner je u svibnju za tjednik Nacional otkrio da je Maja Šupe tijekom 2013. bila podmićena kako bi ishodila oslobađajuću presudu za Blaža Petrovića. Taj je djelatnik MUP-a godinama nakon što je otišao u mirovinu surađivao s Petrovićem.

'Negdje koncem svibnja 2013. pozvao me Blaž Petrović i rekao mi da je sa sutkinjom Majom Šupe dogovorio kupnju jedne nekretnine na području općine Šibenik. Zamolio me da umjesto njega potpišem predugovor i ugovor o kupoprodaji te nekretnine. Zapravo se radilo o nekretnini koja je trebala biti kupljena od Janje Šupe. Petrović mi je rekao da se on u toj transakciji ne smije pojaviti izravno zato što je sa sutkinjom Majom Šupe dogovorio da će ga osloboditi od kaznene odgovornosti na Općinskom sudu u Šibeniku i ishoditi potvrđenje te oslobađajuće presude na Županijskom sudu za iznos od 15.000 eura', rekao je Rajner za Nacional.

Maja Šupe je u to vrijeme vodila sudski spor u kojem je Petrović s Ivicom Kodžomanom optužen da je na štetu Hrvatskih šuma dogovorio nezakonitu transakciju povezanu s atraktivnom parcelom uz more u Tisnome tako da od toga profitira Petrovićeva tvrtka Gambino. Radilo se o spornoj transakciji 53.127 četvornih metara atraktivnog zemljišta u uvali Jazine u Tisnom na otoku Murteru, rekao je Rajner.

'On mi je rekao da se s Majom Šupe dogovorio da se sklopi predugovor s Janjom Šupe i uplati akontacija u iznosu od 45.000 kuna, a ostalo isplati na ruke kada oslobađajuća presuda bude potvrđena na županijskom sudu. Tako je Blaž Petrović uplatio spomenutih 6.000 eura. Ali ta zemlja spomenuta u ugovoru nikada nije kupljena, a Janja Šupe zadržala je kaparu. Nije to bila nikakva kapara, nego mito. Sve je to bio igrokaz kako bi Blaž Petrović bio oslobođen optužbi u tom postupku', rekao je Rajner.

MUP: U tijeku je kriminalističko istraživanje u tri županije

Povodom uhićenja oglasio se i MUP čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, započeli su danas tijekom poslijepodneva realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela. Postupanja su u tijeku na području policijskih uprava zagrebačke, šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske te slijedi provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih osoba bit će podnesena kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a osumnjičenici će biti predani pritvorskom nadzorniku u Splitu', navodi se u priopćenju.

Priopćenjem se oglasio i USKOK:

'Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje provode se na području Grada Zagreba, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije prema više hrvatskih državljana za koje se osnovano sumnja da su počinili koruptivna kaznena djela. U ovom trenutku može se potvrditi da se, među ostalima, postupa i prema sutkinji Općinskog suda u Šibeniku. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost', navodi USKOK.