friški HDZ-ov disident

Šibenski HDZ u problemima: Nakon smijenjene šefice NP-a Krka, koju vrbuje Škoro, iz stranke otišao i njezin suprug - hoće li izgubiti većinu?

28.05.2020 u 17:23

Bionic
Reading

HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Šibenika Branimir Zmijanović istupio je iz stranke i tako de facto srušio vladajuću većinu u tom gradu: On je naime, uz HSLS-ovog Sinišu Bušca i nezavisnog Borisa Dukića, presudna, trinaesta ruka. Gradonačelnik Željko Burić (HDZ) tvrdi da vlast neće pasti jer uvijek u pričuvi ima još nekoliko glasova

Zmijanović, inače odvjetnik po struci, za tportal je kazao da su razlozi njegova istupanja 'osjećaj nemogućnosti identificiranja s politikama vodstva, poglavito lokalnog, permanentan izostanak bilo kakvog, pa i najmanjeg napora da se riješe određene latentno konfliktne situacije, dopuštajući da tako eskaliraju u nenadvladive prepreke u pokušaju međusobnog razumijevanja'.

Izjavu je pomno pripremio, nije želio odgovarati na bilo kakva dodatna pitanja, pa ni o kakvim se 'latentnim konfliktima' radi, hoće li ostati u Gradskom vijeću i hoće li se eventualno priključiti nekoj drugoj stranci.

'Sigurno ćete uskoro opet kontaktirati sa mnom', veselo nam je najavio friški HDZ-ov disident.

Njegovo istupanje iz stranke očito je usklađeno s postupkom supruge mu Ljiljane Zmijanović, doktorice znanosti koja punih godinu i pol vodi sudski spor oko natječaja za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka. Nije izabrana iako je imala perfektne kvalifikacije, pa i status braniteljice iz Domovinskog rata, već je ministar Tomislav Ćorić nakon pravnih vratolomija potvrdio Nellu Slavicu.

Oštre oproštajne riječi

Gospođa Zmijanović dakle također je istupila iz HDZ-a - u kojemu je bila trideset godina i jedna je od utemeljiteljica - kazavši da sadašnje vodstvo ne zaslužuje njeno povjerenje.

'Sudjelovala sam u osnivanju HDZ-a i bila članom bez prekida 30 godina. Posve jasno izričem mišljenje da velik dio članstva predstavlja istinske i čestite promicatelje vrednota koje su tek paradigmatski ispisane u načelima i raznim sintagmama. Smatram da sadašnje vodstvo stranke ne zaslužuje moje povjerenje i u toj stranci, koja permanentno ignorira moje kritičke stavove, kao slobodoumna osoba nemam što raditi. Ne vidim načina da se bilo što u budućnosti kvalitativno promijeni u primjeni formalnih načelnih paradigmi stranke', objasnila je Zmijanović.

Nije potvrdila da se pridružila Domovinskom pokretu Miroslava Škore, ali kazala je da će sve biti definirano za nekoliko dana.

U Škorinoj jučerašnjoj izjavi da su mu se pridružili 'Stijepo Bartulica i tri prekrasne dame', po svemu sudeći, misli se upravo na Zmijanović.

Šibenski gradonačelnik i predsjednik gradskog HDZ-a Željko Burić za tportal je kazao da će Gradsko vijeće normalno funkcionirati jer, iako je Zmijanović formalno presudna trinaesta ruka, sve ključne odluke ondje se u pravilu donose sa šesnaest ili sedamnaest glasova. Sve, pa tako i usvajanje proračuna.

Gradsko vijeće Šibenika Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upitali smo ga radi li se o 'spavačima' HDZ-a u drugim strankama:

'Ne, zato što to nisu ljudi koji imaju svoje interese, nego postupaju u interesu grada i svega dobroga što se ovdje događa. To očekujem i nadalje', kazao nam je, ne želeći dalje hvaliti sam sebe.

Burić: Očekivao sam da će me barem nazvati

Burić nema pojma o kakvim latentnim konfliktima vijećnik Zmijanović govori i tvrdi da u tri i pol godine suradnje nisu imali nijedan osobni ili politički problem.

'Sve je besprijekorno funkcioniralo i očekivao sam da će me barem nazvati, i kao predsjednika HDZ-a i kao gradonačelnika. Pretpostavljam da je motiv ovakvog poteza trakavica oko njegove supruge i Nacionalnog parka Krka, premda to nema nikakve veze s lokalnom razinom. Moj stav je jasan: ako se u sudskom postupku pokaže da je gospođa Zmijanović u pravu, onda zaslužuje ispriku čitave stranke po vertikali. Ali ako bude suprotno, oboje će imati velikih problema u objašnjavanju svojih motiva bavljenja politikom i dokazivanju da ne rade sve iz vlastitih interesa', kaže Burić.

Upitali smo ga i očekuje li da će vijećnik Zmijanović vratiti svoj mandat u Gradskom vijeću. Kaže da bi to bilo moralno i ljudski, ali kako je mandat po zakonu neotuđiv, od donedavnog stranačkog kolege on to neće ni zatražiti.