izmjena odluke

Udruga roditelja odgojitelja: Duboko smo razočarani sa sastankom jer gradonačelnik Tomašević nije našao vremena da nas primi

16.11.2021 u 18:25

Bionic
Reading

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja u utorak je izrazila razočaranje što na sastanku s predstavnicima zagrebačke vlasti zbog izmjene odluke o mjeri roditelj odgojitelj nije bilo i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Roditelji odgojitelji zatražili su novi sastanak idući tjedan, na kojem bi bio i gradonačelnik osobno.

"Kad je već u stanju takvu mjeru predložiti Gradskoj skupštini, neka ovim ljudima pogleda u oči i to im direktno kaže, a onda ćemo mi iznijeti protuargumente gradonačelniku osobno. Gradonačelnik je predlagatelj općeg akta Gradskoj skupštini i smatramo da ovu temu mora pred nama osobno braniti", izjavio je novinarima odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Marko Fak nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost.

Fak je izvijestio da su na sastanku bili sa zamjenicom gradonačelnika Danijelom Dolenec.

"Duboko smo razočarani sa sastankom jer gradonačelnik nije našao vremena da nas primi. Smatramo da je tema bitna jer se radi o 5800 obitelji u gradu Zagrebu i o 20.000 djece", istaknuo je i ustvrdio da na sastanku razgovora zapravo nije niti bilo. "Bio je to monolog Dolenec i pristojno smo je saslušali", rekao je.

Dok su predstavnici Hrvatske udruge roditelja odgojitelja u Gradskoj upravi bili na sastanku, pred Gradskom upravom mirno su prosvjedovali roditelji-odgojitelji s djecom i istaknutim transparentima.

Na velikom transparentu je pisalo: "Zagrebe - grade moj - ne štedi se na dječjim ustima!!!".

Roditelje-odgojitelje došao je podržati i zastupnik Mosta u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Lovro Marković.

"Ovi prosvjedi se moraju nastaviti, ljudi moraju tražiti svoja stečena prava. Roditelji-odgojitelji moraju biti u središtu pozornosti, a gradonačelnika pozivam da prvo izađe pred njih", izjavio je za Hinu Marković.

Na današnjem sastanku Hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima gradske vlasti bio je i demograf Stjepan Šterc. Rekao je da im iz gradske vlasti nisu pokazali analize i niti rekli tko ih je radio.

"To je bila prava slika jednog političkog sustava gdje je ideologija puno važnija nego ključna strateška problematika cijele države", ocijenio je Šterc.

Smatra da bi se mjera roditelj odgojitelj trebala primjenjivati u cijeloj državi.

Do 4. prosinca u tijeku je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja, prema kojoj će se novčana pomoć unutar mjere roditelj odgojitelj smanjiti sa 65 posto bruto prosječne zagrebačke plaće na tisuću kuna mjesečno i skratiti do 7. godine života djeteta.