domino efekt

Klisović o uštedama gradskog proračuna i svojoj plaći: Bit će nešto niža od Tomaševićeve

13.07.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) najavio je u utorak prvu radnu sjednicu Skupštine za četvrtak i pojasnio da se Grad Zagreb zadužio za 400 milijuna kuna radi osiguranja likvidnosti, kako ne bi došlo do blokade

"Grad jednostavno mora osigurati likvidnost, ne smije doći do blokade ili eventualnog domino-efekta ako se obveze prema dobavljačima ili Holdingu neće plaćati", rekao je Klisović novinarima u Gradskoj skupštini.

Govoreći o gradskim financijama, kazao je kako je provedeno simboličko rezanje voznog parka Gradske uprave sa 150 automobila na njih pedesetak.

Gradska skupština kreće s digitalnim načinom poslovanja

"Time je poslana poruka da će se proći kroz svaku stavku proračuna kako bi se našlo prostora za uštede. Tih prostora ima, to ćemo prezentirati kada bude rebalans proračuna u rujnu", najavio je Klisović. Dodao je kako će u Skupštini također biti ušteda, i to u iznosu od oko pet milijuna kuna.

Klisović je najavio da će se na prvoj radnoj sjednici u četvrtak u potpunosti preći na digitalni način poslovanja. "Nema više papira, idemo na brži i učinkovitiji način poslovanja, dokumenti će biti puno dostupniji zastupnicima. To će kroz neko vrijeme stvoriti određene uštede", rekao je Klisović.

Jedna od točaka dnevnog reda bit će i njegova plaća, koja će se smanjiti s koeficijenta 7,14 na 6,50 kako bi se uskladila s plaćom gradonačelnika, odnosno da bude nešto niža od Tomaševićeve.

No, glavna točka dnevnog reda bit će preustroj Gradske uprave, gdje je nova vlast smanjila broj ureda s 27 na 16. Reforma Gradske uprave je prioritet, kako bi što prije počela funkcionirati po novome ustroju, za koji se predviđa da će stupiti na snagu 31. listopada.

"Nakon toga ide sistematizacija radnih mjesta, pa će ići natječaji za sva slobodna radna mjesta. Svi poslovi koji su se do sada obavljali u Gradskoj upravi, obavljat će se i sada, niti jedan posao neće nestati", naglasio je Klisović.

Gašenjem gradskih ureda ne gubi se njihova zastupljenost

Komentirao je i navode oporbe da se gašenjem određenih gradskih ureda gubi njihova zastupljenost, posebice ureda za EU-ove fondove.

"Oni jesu zastupljeni, ali više nisu samostalni uredi, jednako tako i ured za branitelje. Danas ću primiti predstavnike branitelja, razgovarati s njima o preustroju i mnogim drugim pitanjima", istaknuo je Klisović.

Izvijestio je da je zatraženo izviješće o Dječjoj bolnici Srebrnjak, kojim se traže podrobnije informacije o stanju u toj bolnici i o realizaciji projekta Centra translacijske medicine, kako EU-ovi novci ne bi propali.

Najavio je da će na sjednici biti i točka o imenovanju članova Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, koju je zatražio klub HDZ-a.

Komentirao je i potez Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je protiv gradonačelnika Tomaševića samoinicijativno otvorilo dva predmeta.

"Znamo da postoji povijest sličnih predmeta, neke nove najave Povjerenstva odudaraju od onoga što je do sada znalo izjaviti ili se očitovati u obliku mišljenja. Ne bih prejudicirao i proglašavao nekoga krivim dok ne vidimo što će odlučiti i hoće li zadržati konzistentnu liniju svog rada i razmišljanja, kakvo je imalo do sada", kaže Klisović.

Roditelj-odgajatelj se treba analizirati, koalicija još razgovara

Komentirao je i mjeru roditelj-odgajatelj, za koju kaže kako je i dalje predmet razgovora koalicijskih partnera.

"Još uvijek se analiziraju svi njeni dosadašnji učinci i načini na koji bi se ona mogla revidirati. Konkretan prijedlog SDP-u nije prezentiran, samo određena razmišljanja, argumenti, podaci i informacije. Mjera nije ostvarila željeni učinak zbog kojeg je donesena, ostvarila je niz učinaka koji nisu bili željeni, sigurno zahtjeva određenu reviziju", kazao je Klisović.

U vezi nedavnih iskaza nezadovoljstva zastupnika Renata Peteka oko poteza gradonačelnika i pitanja hoće li glasati zajedno sa SDP-ovim klubom, Klisović kaže da je Petek nezavisni zastupnik u klubu SDP-a te je uvjeren da će glasati kao i sam klub.