ZADNJA RUPA NA SVIRALI

Učiteljske plaće smanjene u 16 europskih zemalja

05.10.2012 u 18:41

Bionic
Reading

U 16 europskih zemalja plaće učitelja su zamrznute ili smanjene zbog ekonomske krize, pokazuje izvješće koje je u petak objavila Europska komisija u povodu Svjetskog dana učitelja

Zbog mjera štednje i proračunskih rezova najgore su prošli učitelji u Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu i Sloveniji.

Komisija navodi da su učiteljske plaće u Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Latviji, Litvi, Velikoj Britaniji , Hrvatskoj i Lihtenštajnu stagnirale ili blago pale.

Povjerenica za obrazovanje i kulturu Androulla Vassiliou upozova na važnost učitelja i ističe potrebu da se najbolji zadrže u toj profesiji kroz plaće i radne uvjete.

"Učitelji igraju vitalnu ulogu u životima djece i njihov utjecaj može imati odlučujući utjecaj na budućnost djece. Plaće i radni uvjeti trebaju biti najviši prioritet kako bi se privukli i zadržali najbolji u profesiji. Međutim, plaće nisu dovoljne za privlačenje učitelja; potrebno je primjereno opremiti učionice i omogućiti učiteljima da utječu na modernizaciju programa i reforme obrazovnog sustava", ističe povjerenica.

Izvješće pokazuje da se gospodarska kriza počela odražavati na učiteljske plaće od sredine 2010. godine, kada je sve veći broj zemalja počeo snižavati plaće i dodatke na plaće poput naknada za godišnji odmor ili premije. Grčka je smanjila osnovne plaće za 30 posto i prestala plaćati božićne i usksrne premije. Irska je prošle godine smanjila učiteljske plaće za 13 posto, a oni kojima su zaposleni nakon 31. siječnja ove godine dodatno je smanjena za 20 posto nakon što je ukinuta naknada za kvalifikacije.

Prosječna maksimalna plaća za starije učitelje u Europi dvaput je veća od minimalne. Međutim, do maksimalne plaće treba 15 do 20 godina radnog staža, stoga učiteljske organizacije upozoravaju da to odbija mlade ljude od toga zanimanja.

Goleme su razlike među europskim zemljama kada su učiteljske plaće u pitanju. Primjerice, srednjoškolski učitelji u Luksemburgu mogu zaraditi čak do 110.000 eura godišnje, minimalna plaća je 63 tisuće, a prosječna godišnja plaća je preko 86 tisuća. S druge strane, u Rumunjskoj učitelji u višim razredima srednje škole prosječno zarađuju 9.775 eura, najviša plaća je 14.000, a najmanja 5.345 eura.

Prema tom izvješću, prosječna godišnja plaća srednjoškolskih učitelja je 18.139 eura, maksimalna je 18.249, a minimalna je 13.394 eura.