manjak djece

Učitelji u 14 škola u petak doznali da su ostali bez posla

10.09.2019 u 09:26

Bionic
Reading

Zbog manjka broja djece 14 osnovnih škola dobilo je odbijenice Ministarstva obrazovanja za ustroj razreda s manjim brojem učenika, a nastavnici koji nisu zbrinuti na radu u drugim školama postali su tehnološki višak, piše u utorak Jutarnji list

U ovom trenutku nije poznata brojka koliko je takvih, no problem je, potvrđuju u školama, što su im odbijenice Ministarstva stizale doslovce u 5 do 12. U školama su ih primali krajem prošlog tjedna, pri čemu je rok za prijavu tehnoloških viškova istekao 31. kolovoza.

Ove godine uredi državne uprave 16 županija Ministarstvu su uputili čak 191 zahtjev za ustroj razrednih tijela s manjim brojem učenika. Prema informacijama Ministarstva, 160 osnovnih škola dobilo je traženu suglasnost, no ona je uskraćena u 14 osnovnih škola a 17 škola dobilo je djelomičnu suglasnost.

"Nažalost, zbog smanjenja broja učenika neki od učitelja moraju biti iskazani viškom. U skladu s propisima, učitelja koji je iskazan viškom zbrinjava se sukladno odredbama zakona i kolektivnog ugovora", kažu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ne preciziraju zašto su suglasnosti kasno stizale, nego napominju da se svake godine većina suglasnosti rješava i tijekom srpnja i kolovoza, piše Jutarnji list u utorak.