ISPOVIJEST JADRANKE REIHL-KIR

Ubojica je poznat, a za nalogodavcem se i dalje traga

12.05.2014 u 13:48

Bionic
Reading

Jadranka Reihl-Kir i danas traži ime nalogodavca ubojstva svojeg supruga Josipa Reihl-Kira. Iako je početkom 2000-ih bila saborska zastupnica SDP-a misleći da će preko politike lakše doći do odgovora, to se nije dogodilo. Smatra da iza ubojstva stoji vrh tadašnjeg HDZ-a, no kaže da i SDP i HDZ imaju 'putra na glavi te da i jedni i drugi čine sramotne kompromise'

Udovica Josipa Reihl-Kira u emisiji 'Damin gambit' HTV-a ispričala je potresnu priču o posljednjim danima svoga supruga ubijenog 1. srpnja 1991, na početku ratnih vihora u Slavoniji. Ubio ga je Antun Gudelj te je nakon pravosudne trakavice i izručenja iz Australije osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva tadašnjeg načelnika osječke policije Reihl-Kira, dvojice predstavnika lokalne vlasti, Milana Kneževića i Gorana Zobundžije, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića.

'Počela sam se baviti politikom da bih saznala istinu. Gudelj jest ubojica koji je samo izvršio nečiju naredbu', kaže Jadranka Reihl-Kir. Na pitanje kako je moguće da politike i HDZ-a i SDP-a nisu izvršile pravdu, jasno odgovara: 'Zato što imaju putra na glavi i jedni i drugi te čine sramotne kompromise. Kada sam izašla iz SDP-a, rekla sam kompromisi - da, ali ne kada su u pitanju ljudski životi. Te četiri godine mandata su mi teške godine jer su me gazili SDP-ovci na lokalnom nivou - ako ste u javnosti više od njih, prijeti opasnost da ćete eliminirati neke duge', smatra.


U međuvremenu se uključila u slučajeve Selotejp i Garaža, za koje je Branimir Glavaš kasnije pravomoćno osuđen. Njega smatra odgovornim i za ubojstvo svoga supruga. 'Sastajala sam se u Osijeku s dvojicom inspektora. S njima sam sakupljala dokaze, nosila ih državnim odvjetnicima Ortinskom i kasnije Bajiću, tadašnjem ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu i ravnatelju policije Ranku Ostojiću i – ništa', ogorčena je. Kaže da je šutjela da ona stoji iza tog dokaznog materijala kako bi SDP mogao profitirati. 'Kada sam vidjela da šalju inspektora iz Zagreba samo da meni zamažu oči, bila sam izvan sebe i u tri navrata davala sam ostavku', prisjeća se.

Kaže da ju je Mladen Bajić, koji je postao državni odvjetnik 2002, tri mjeseca psihički maltretirao te da joj kosa počela opadati zbog stresa i nije mogla vjerovati da se netko može tako ponašati. 'SDP-ovcima sam rekla da ću sa svime izaći u javnost. Tek su onda nagovorili Bajića da me primi. Po glavnu svjedokinju išla sam u Vojvodinu - ona je ta koja je vidjela Glavaša kod mjesta ubojstva mog supruga, a njezin je kasnije ubijen', kaže.

Tijekom saborskog mandata u hodnicima se viđala s Vladimirom Šeksom, kojeg uz Glavaša smatra suodgovornim za ubojstvo supruga koji je na miran način rješavao barikade koje su se 1991. počele pojavljivati u slavonskim mjestima s pretežitim srpskim stanovništvom. 'Jednom sam ulazila u Sabor i iza mene netko kaže: Dobro jutro. Odzdravila sam, no valjda me nije čuo. On mi priđe i kaže: Rekao sam dobro jutro, dodajući: Griješite po pitanju mene. Rekla sam mu da me intuicija nije nikada prevarila, pa nije ni sada. Pitao je možemo li sjesti i razgovarati, no nije tražio razgovor sa mnom', kaže udovica Josipa Reihl-Kira.