u napadu na krim

Ubijen zapovjednik Crnomorske flote Sokolov, najviši ruski časnik od početka rata

25.09.2023 u 13:24

Bionic
Reading

Zapovjednik ruske Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov ubijen je u nedavnom napadu na zapovjedništvo flote na Krimu

Zapovjednik ruske Crnomorske flote, admiral Viktor Sokolov poginuo je u raketnom napadu na zapovjedništvo flote u Sevastopolju na okupiranom Krimu 22. rujna s još 34 časnika, a još 105 ruskih vojnika je ranjeno. Zgrada se ne može obnoviti, objavilo je zapovjedništvo Snaga za specijalne operacije Ukrajine, a prenose brojni ukrajinski mediji. Informaciju je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) prenio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Sokolov je imenovan zapovjednikom flote u kolovozu 2022., a čin admirala dobio je 6. lipnja ove godine. Admiral Sokolov je najviši ruski časnik od svih likvidiranih u Ukrajini od početka rata u veljači 2022.

  • +3
Viktor Sokolov Izvor: Profimedia / Autor: Malgavko Sergei/Tass/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ukrajinci su dan nakon napada ustvrdili da su ubili ili ranili visoke zapovjednike ruske mornarice, a da će pojedinosti objaviti čim to bude moguće. Tada su naveli da je napad izveden u vrijeme sastanka visokih časnika ruske vojske. Kako su mediji već objavljivali, napad na zapovjedništvo Crnomorske flote izveden je projektilima Storm Shadow.

Zapovjedništvo specijalnih snaga ukrajinske vojske izvijestilo je također da su u napadu 13. rujna, u kojem je oštećen brod Minsk, ubijena 62 ruska vojnika. Kako tvrde, brod je sljedećeg dana trebao isploviti na zadatak, pa je na njemu bila cijela posada.