nepoznat motiv

U zračnom udaru na vojnu bazu u Siriji 14 poginulih

09.04.2018 u 09:12

Bionic
Reading

Najmanje 14 boraca, među kojima Iranci, poginulo je u zračnom udaru na vojnu bazu sirijskog režima u ponedjeljak u središnjem dijelu Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava

Nije poznat motiv napada usmjerena na vojnu zračnu luku T-4, poznatu i pod imenom Tijas. Sirijske snage izrazile su sumnju da iza napada stoji SAD, no Washington je brzo opovrgao svaku odgovornost ustvrdivši da njegove oružane snage 'trenutno ne izvode zračne udare u Siriji'. Službeni Pariz također je priopćio da nema nikakve veze s napadom.

'Ruske i iranske snage te snage libanonskog pokreta Hezbolah', saveznice režima Bašara al-Asada, stacionirane su u bazi T-4 koja se nalazi između gradova Homsa i Palmire, po Opservatoriju koji raspolaže opsežnom mrežom izvora u zaraćenoj Siriji.

'Najmanje 14 boraca ubijeno je u udaru na zračnu luku T-4, među kojima ima i Iranaca', kazao je direktor Opservatorija Rami Abdel Rahman.

Napad se dogodio nedugo pošto je američki predsjednik Donald Trump osudio navodni kemijski napad u kojemu su u subotu poginuli deseci ljudi u pobunjeničkoj zoni blizu Damaska i upozorio da će krivci za to 'skupo platiti'.

Američki predsjednik i njegov francuski kolega Emmanuel Macron osudili su 'kemijske napade' u kojima je 7. travnja bilo više desetaka mrtvih i za koje se sumnjiči sirijski režim, priopćila je Elizejska palača.

Trump i Macron su obećali 'snažan zajednički odgovor' i držat će režim u Damasku odgovornim za 'neprestano kršenje ljudskih prava', navodi se pak u priopćenju Bijele kuće objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.