posljednje pobunjeničko uporište

Asadove snage prodrle u Dumu

06.04.2018 u 20:04

Bionic
Reading

Snage Sirijske republikanske garde prodrle su u petak u Dumu, posljednje pobunjeničko uporište na području istočne Gute, nedaleko od Damaska, objavila je državna televizija, a nevladina udruga izvijestila je o 27 poginulih u žestokim zračnim napadima

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da je među 27 poginulih petero djece.

Snimke državne televizije prikazuju oblake crnog dima koji se uzdižu iznad grada Dume gdje otpor još uvijek pružaju borci islamističke skupine Jaish al-Islam, dok su pobunjenici iz ostalih područja istočne Gute prihvatili ponudu da sigurno prođu u druga pobunjenička područja.

Osvajanjem Dume predsjednik Bašar al-Asad zapečatio bi najveću pobjedu od 2016. i učvrstio nedodirljivu poziciju u sukobu koji je izrastao iz uličnih prosvjeda protiv njegove vlasti prije sedam godina.

Službena agencija Sana objavila je da je sirijsko zrakoplovstvo danas izvelo napade kao odgovor na pobunjeničko 'raketiranje stambenih četvrti u Dahijat al Assadu (gdje živi predsjednik) i kontrolne točke Al Vafidin'.

Zračni udari su uslijedili nakon što su pregovori o evakuaciji pobunjenika iz tog pobunjeničkog džepa u četvrtak zapeli zbog unutarnjih podjela u skupini Jaish al-Islam, čije najradikalnije krilo odlučno odbija napustiti grad.

  • +4
Turska vojska u Afrinu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dvadesetak autobusa koje je poslala Asadova vlada ušlo je u Dumu, a zatim su se vratili.

Islamistička pobunjenička skupina koja još uvijek drži Dumu, nikada nije potvrdila da je zaključila dogovor o evakuaciji. Ipak, prenose agencije, od ponedjeljka je oko 4000 boraca i članova njihovih obitelji prevezeno na sjever Sirije.

Zapovjednik lokalnih snaga koje su savezništvu s Asadom je kazao da islamistički borci imaju samo jednu opciju: napustiti Dumu i otići u područja sjevernoistočno od Alepa. Procjenjuje se da je u Dumi zarobljeno više desetaka tisuća ljudi.