reforma školstva

Mali Francuzi u školu će morati od treće godine života kako bi se bolje nosili s problemom terorizma

28.03.2018 u 23:01

Bionic
Reading

Sva francuska djeca koja do rujna 2019. navrše tri godine bit će obavezna krenuti u školu radi bolje integracije u društvo, najavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, potaknut terorističkim napadima u toj zemlji, čiji su počinitelji često francuski državljani stranog podrijetla

'Gradeći škole ljubaznosti i ispunjenja, gradimo novu generaciju koja neće doprinositi ubilačkim impulsima', izjavio je Macron te smatra kako će ranijim odlaskom u škole djeca biti uspješnija i bolje integrirana u društvo, a time i smanjiti osjećaj otuđenja mladeži koja se uslijed toga okreće islamskom terorizmu, izvještava The Telegraph.

Trenutno je škola u Francuskoj obavezna od šeste godine, a gotovo 98 posto trogodišnjaka pohađa vrtiće. Ipak, od početka nove školske godine u rujnu 2019. vrtići više ne bi trebali biti mjesta zadužena za 'univerzalno čuvanje djece', već prave škole u kojima će djeca učiti jezik i 'procvjetati', dodao je.

Istraživanja su pokazala kako ranija stimulacija djece od početka života do pete godine pridonosi uspjehu u školi, osobito za djecu iz obitelji slabijeg ekonomskog statusa. Savjetnik vlade i psiholog Boris Cyrulnik dodao je i kako su trogodišnjaci danas puno zreliji od ranijih generacija.

Kako bi osigurali dovoljan broj nastavnika za nove učenike, zaposlit će još barem 800 učitelja, ali i organizirati trodnevni seminar na kojemu će se raspravljati o budućnosti odgoja od najmlađe dobi.

Francuska još od 1980-ih ima sustav koji omogućava majkama da se ranije vrate na posao tako što država plaća jaslice i vrtiće, a uz brojne pogodnosti koje nudi obiteljima svrstala se među sam vrh Europe prema stopi nataliteta.

  • +4
Emmanuel Macron najavio je veliku promjenu u francuskom obrazovnom sustavu uslijed učestalih terorističkih napada u toj zemlji Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia