riješen problem

U zamjenu za zemljište oko Dinamova stadiona Crkva dobiva 11 parcela u Zagrebu

03.08.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Vlada RH, Grad Zagreb i Katolička crkva u Hrvatskoj, po svemu sudeći, uspjeli su dogovoriti rješenje višedesetljetnog spora oko vlasništva zemljišta na parcelama oko Dinamovog stadiona u Zagrebu

Naime, sama parcela na kojoj je izgrađen stadion Maksimir u vlasništvu je Grada Zagreba, ali je problem u parcelama oko samog stadiona na kojima su, primjerice, izgrađeni pomoćni tereni i parkiralište, za koje Crkva traži povrat. Prema pisanju Novog lista, problem će se riješiti tako da će država Crkvi darovati 11 građevinskih parcela na području Zagreba, koje će otkupiti od privatnih vlasnika, u zamjenu za to da Crkva odustane od traženja povrata parcela oko stadiona. Tih 11 parcela koje će Crkva dobiti su, prema GUP-u, određene da se na njima grade vjerski objekti (crkve, samostani i komplementarni sadržaji).

Tako će sa kompleksa na kojem je stadion biti skinute sve zabilježbe i moći će se krenuti u gradnju novog stadiona. Da su tri strane blizu rješenja višegodišnjeg problema dao je naslutiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je u utorak izjavio kako se aktivno radi na rješavanju problema, da je napredak dobar i da se problem bliži kraju. Država je u posao upletena s obzirom na to da je Vlada početkom srpnja stadion Maksimir, kao i stadion Poljud u Splitu, proglasila sportskim građevinama od nacionalnog interesa, čime je omogućeno financiranje rekonstrukcije iz državnog proračuna.

  • +7
Dinamovi navijači na maksimirskom stadionu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Da bi se moglo početi s gradnjom na Dinamovom stadionu, trebalo je prethodno počistiti vlasničke odnose, što je dogovorom s Crkvom i učinjeno. Zasad je za radove na sportskim građevinama od nacionalnog interesa iz državnog proračuna osigurano 27 milijuna eura, a procjena je da će izgradnja novog stadiona Maksimir koštati do 100 milijuna eura te da bi trebao biti završen do 2026. Dinamo će za vrijeme izgradnje igrati na stadionu u Kranjčevićevoj. Valja podsjetiti i da je prethodnih desetljeća na obnovu Dinamovog stadiona potrošeno stotinjak milijuna eura, s gotovo nikakvim učinkom.

Novi stadion Kranjćevićeva Izvor: Društvene mreže / Autor: Grad Zagreb