odluka vlade

Maksimir i Poljud proglašeni sportskim građevinama od nacionalnog interesa

06.07.2023 u 11:37

Bionic
Reading

Nogometni stadioni Maksimir i Poljud proglašeni su sportskim građevinama od nacionalnog interesa, odlučeno je na sjednici Vlade

'Broj gledatelja na utakmicama te značaj nogometa u RH u odnosu na loše stanje kapitalne nogometne infrastrukture, koje je bitna za daljni razvoj sporta razlog su da upravo prve sportske građevine proglašene građevinama od nacionalnog interesa budu upravo nogometni stadioni', pojasnila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Broj registriranih nogometaša u svakom trenutku iznosi više od 100.000, osobito djece i mladih, a velik je i broj registriranih klubova, broj domaćih i međunarodnih klupskih natjecanja. To potvrđuje i velik broj posjetitelja na nogometnim utakmicama, s prosječno 3897 gledatelja na utakmicama najvišeg ranga HNL‑a, ali i drugih rangova natjecanja, pojašnjavaju u Vladi.

Istodobno, zahvaljujući iznimnim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije, osobito osvajanje brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine, srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine te srebrnom medaljom u Ligi nacija za sezonu 2022./23. održanom u Nizozemskoj od 14. do 18. lipnja 2023., Hrvatska je prepoznata kao globalna nogometna velesila. Usto, nakon plasmana u polufinale dva uzastopna svjetska prvenstva, Hrvatska je uz Francusku najuspješnija europska reprezentacija u posljednjih pet godina. Sve to potvrđuje značaj nogometa za razvoj i popularizaciju sporta u Hrvatskoj, kao i za međunarodnu promociju Hrvatske, smatraju u Vladi.

Zbog toga je predloženo da se Maksimir i Poljud proglase sportskim građevinama od nacionalnog interesa. 'U prilog tome da se navedeni stadioni proglase prvim sportskim građevinama od nacionalnog interesa govore činjenice da su Grad Zagreb sa svojih 767 tisuća stanovnika i Grad Split sa svojih 160 tisuća stanovnika dva najveća urbana središta koja raspolažu s dva najveća stadiona, kapaciteta 35.123 odnosno 33.987 mjesta. Oba navedena stadiona jedini su stadioni u Hrvatskoj koji prema pravilima UEFA-e pripadaju 4. kategoriji, s kapacitetom većim od 20.000 odnosno od 30.000 mjesta', pojašnjavaju u Vladi.

'Proglašenjem građevinama od nacionalnog interesa omogućit će se sufinanciranje njihove izgradnje, obnove ili rekonstrukcije, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu RH', poručila je Brnjac.