RODITELJI U STRAHU

U zagrebačkom kvartu svakodnevno nalaze šprice i igle: 'Nikad nije bilo ovako'

04.07.2023 u 22:50

Bionic
Reading

Zagrebački park između dva vrtića u Našičkoj ulici u posljednjih mjesec dana vrvi posjetiteljima koji za sobom ostavljaju krvave igle i šprice. Opasne predmete pronalaze i mala djeca u igri na mjestu koje bi im trebalo biti sigurna zona

'Jedan dan su bili bosi, a sljedeće jutro našli su špricu. Djeca su po tom tartanu hodala bosa jer je to nešto što je bilo sigurno', rekla je za Dnevnik Nove TV čitateljica čiji je identitet poznat redakciji. Iispričala je svoje traumatično iskustvo.

Djeca čitateljice s kojom su razgovarali u utorak pronašla su krvave šprice i igle. Djecu su upozorili, ali sugovornica smatra da ona još ne bi trebala biti u kontaktu s takvim informacijama jer tamo dolaze i djeca iz oba vrtića u krugu parka, škola i susjednih zgrada.

Kada naiđu na takve predmete, zovu roditelje, koji ih onda bacaju. 'Njih smo educirali da to ne diraju. Osjećaju se sputano u tom parku jer im mi branimo. Pogotovo starija djeca. Mlađa prihvaćaju da ne smiju ništa dirati, ali ne shvaćaju zašto', dodala je.

Osoblje iz dječjeg vrtića koji se nalazi tik do parka, reklo je za Dnevnik Nove TV da sami ne mogu puno jer je to gradska površina. 'Molili smo da zaključavamo, ali to ne možemo dobiti', naglasili su.

Otkad su prije mjesec dana zatekli igle i krvave špice u zagrebačkom parku u Našičkoj ulici u kvartu Staglišće, sve se češće roditelji, ali i djeca susreću s takvim opasnostima. 'Prije desetak dana u 18 sati djeca su bila u parku, a pokraj parka su se narkomani boli među čempresima. Policija je pozvana i nađeno je skrovište, u kojemu su pronađeni ruksaci i otpad', rekla je čitateljica. 'Već su u nekoliko dana viđeni narkomani kako se drogiraju po danu u čempresima odmah uz park', dodala je.

U tom kvartu žive sedam godina, ali nikada nisu naišli na ovakve prizore. 'Mi živimo iznad parka, znamo osjetiti da puše travu, ali nikada nije bilo igala', rekla je čitateljica te dodala: 'Sve je postalo jako nesigurno. Nikada nije bila ovakva situacija. Znalo se za njih i takvi su kakvi jesu, ali nikada nije bilo da ulaze u parkove. Postalo je neizdrživo i zastrašujuće'.

Skrovište više nije u tom parku, ali narkomani jesu

Svaki put kad naiđu na šprice i igle, uoče narkomane – odmah zovu policiju. Ali ona često ne stigne niti doći jer narkomani 'dođu, obave i odu'. Upite su slali na sve strane, ali ništa se ne mijenja. Skrovište više nije u njihovu parku, ali narkomani jesu.

Iz vrtića su za Dnevnik Nove TV rekli da jedan od predstavnika stanara planira pokrenuti peticiju ne bi li se postavila rasvjeta i kamere. 'Sad ćemo vidjeti ako će se nešto uspjeti riješiti, stanari su najviše očajni. Žive tu 24 sata. Drogeraši se svađaju, deru se, na parkingu je neregistrirani auto koji je njihov', dodali su i istaknuli da je situacija eskalirala.

Pitali uz iz Nove TV policiju o intervencijama u parku u Našičkoj ulici. Odgovorili su kako su prvu dojavu ove godine zaprimili 12. lipnja, a do 29. lipnja su ih zaprimili ukupno sedam. 'Tijekom postupanja policijskih službenika, u nekoliko je navrata na mjestu događaja izuzeto nekoliko medicinskih šprica koje su uklonjene te odgovarajuće zbrinute', odgovorili su nam.

Dodali su da redovito obilaze park, užu i širu zonu mjesta događaja 'u cilju sprečavanja narušavanja javnog reda i mira te drugih kažnjivih ponašanja, a što će nastaviti činiti i ubuduće'. Iz Zrinjevca su rekli da su dojave građana zaprimili 15., 16., i 19. lipnja nakon čega su 20. i 21. lipnja u potpunosti uredili park.

Idući je korak, kazali su za Novu TV iz Grada Zagreba, pokretanje postupka imovinsko-pravne analize kojim se bavi Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. To je preduvjet pokretanja postupka izrade projektne dokumentaciju za eventualno postavljanje javne rasvjete, 'budući da se navedeni park nalazi na nekoliko čestica koje su u različitom vlasništvu'.

'Po utvrđivanju činjenica, ostvarit će se i suradnja s PU zagrebačkom u vezi eventualnog postavljanja', zaključili su.