AKCIJA PRAVAŠA

U Vukovaru peticija protiv ćirilice

09.03.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Vukovarski HSP pozvao je u utorak gradske vlasti da na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća ukinu sporni članak gradskog Statuta koji srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru jamči korištenje svog jezika i pisma

Pravaši već dva tjedna u središtu Vukovara prikupljaju potpise na peticiju kojom bi potaknuli raspisivanje referenduma o ukidanju članka Statuta koji vukovarskim Srbima jamči slobodnu uporabu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji.

Odluku o referendumu, nakon što HSP prikupi neophodnih 20 posto potpisa ukupnog biračkog tijela, trebalo bi raspisati vukovarsko Gradsko vijeće. Raspisivanje referenduma zahtijevalo bi trošak od pola milijuna kuna koji u ovim kriznim vremenima i nije nužan. Stoga od Gradskog vijeća Vukovara na izvanrednoj sjednici u četvrtak zahtijevamo ukidanje dotičnog stavka 61. članka Statuta. U protivnom, HSP ne preuzima odgovornost za trošak koji će izazvati raspisivanje referenduma, poručili su iz HSP-a.

HSP-ovci su vukovarskoj javnosti poručili i da njihovu peticiju nisu potpisali čelni ljudi HDZ-a i HSP-a Dr. Ante Starčević, koji u koaliciji imaju većinu u Gradskom vijeću, ali i ukazali na to da je gradonačelnik Željko Sabo (SDP) svoj potpis na peticiju ipak stavio.

'Ako HDZ i HDZ Dr. Ante Starčević ('pravaši' svoje bivše stranačke kolege ne zovu HSP-om Dr. Ante Starčević, nego HDZ Dr. Ante Starčević – op. N. M.) ne žele ukinuti spornu odredbu, zahtijevamo da to učini gradonačelnik, jer on može sam podnijeti prijedlog za promjenu Statuta. Ako ne želi ispasti licemjeran, neka to i učini', zaključuju pravaši.

Po neslužbenim podacima, HSP je do kraja prošloga tjedna na svoju peticiju prikupio potpise više od 2.700 Vukovaraca s pravom glasa. Peticiju će građani moći potpisivati još dva tjedna, a najavili su i akciju prikupljanja potpisa 'od vrata do vrata'.