cijela bojna

U vukovarsku vojarnu bit će razmješteno novih 300 hrvatskih vojnika

23.11.2018 u 16:15

Bionic
Reading

Vukovar danas, ali i u budućnosti ima vrlo važnu geopolitičku poziciju u Hrvatskoj, rečeno je u petak na predstavljanju projekta proširenja vukovarske vojarne i novih inženjerijskih radova Hrvatske vojske na području grada, u sklopu kojih će se u narednih nekoliko mjeseci raščistiti 47 ruševnih objekata, dok bi u vukovarsku vojarnu trebalo biti razmješteno novih 300 pripadnika HV-a.

"Plan je da 2020. godine ovdje proširimo vojarnu i dovedemo cijelu inženjerijsku bojnu, što znači da će ovdje biti 300 vojnika, dočasnika i časnika i njihove obitelji", rekao je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Siniša Jurković.

Podsjetio je kako se u vojarni već nalaze pripadnici inženjerijske satnije Gardijsko-oklopno mehanizirane brigade iz Vinkovaca. Dodao je da se u Vukovaru radi na projektu stambenog zbrinjavanja pripadnika HV-a, s konačnim ciljem da vojska ima motiviranog, zadovoljnog i spremnog vojnika za izvršavanje zadataka.

Vezano za sudjelovanja vojske na poslovima raščišćavanja ruševina, Jurković je rekao kako je do sada u tim radovima raščišćeno oko 500 ruševina.

Na pitanje novinara kako komentira incident koji se dogodio u ožujku, kada je posada helikoptera iz vojne baze Divulje lovila vepra na Dinari, Jurković je kazao kako se hrvatskog vojnika odgajada bude častan, pošten i pimjerenog vojničkog ponašanja, ali da se dogodi da jedan dio vojnika popusti u takvom odgoju. "Sve koji sudjeluju u takvim izvanrednim događajima mi procesuiramo", rekao je.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić naveo je kako je vojska u Vukovaru do sada uklonila oko 120.000 prostornih metara raznog građevinskog otpada, poravnali su preko 40.000 četvornih metara zemljišta, u red je dovedeno preko 25.000 četvornih metara zemljišta obraslog raslinjem. U narednih nekoliko mjeseci HV namjerava u Vukovaru ukloniti 47 ruševnih objekata.

  • +10
Otvaranja vojarne u Vukovaru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

 Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je suradnja HV-a, Ministarstva obrane i Grada Vukovara na vrhunskoj razinia.

 "Za grad Vukovar i njegove građane je uklanjanje ruševina jako bitna stvar s aspekta sigurnosti, ali i očuvanja sanitarne sigurnosti", rekao je Penava i dodao kako ga raduje dolazak novih postrojbi HV-a u vukovarsku vojarnu.