obaviješten who

U Velikoj Britaniji identificirana nova varijanta koronavirusa

14.12.2020 u 17:34

Bionic
Reading

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock kazao je zastupnicima u tamošnjem parlamentu da je barem 60 lokalnih uprava u Engleskoj zabilježilo infekcije koronavirusa koje je uzrokovala nova varijanta koronavirusa

O svemu je, kazao je, obaviještena Svjetska zdravstvena organizacija te da Porton Down, britanski Zavod za javno zdravstvo, radi na detaljnim studijama novog slučaja, prenosi BBC.

'Inicijalna analiza sugerira da ta varijanta raste brže od postojećih varijanti', dodao je.

'Moram u ovom trenutku istaknuti da ništa ne sugerira da je veća vjerojatnost da nova varijanta izazove ozbiljniji oblik bolesti, a zadnje kliničke informacije su da je vrlo malo vjerojatno da ta mutacija ne bi reagirala na cjepivo', rekao je Hancock.

Zastupnicima u parlamentu također je kazao da je protekloga tjedan zabilježen nagli, eksponencijalni rast novih slučajeva na području Londona, Kenta, dijelova Essexa i Hertfordshirea.

'Ne znamo u kojoj je mjeri nagli rast rezultat nove varijante virusa, no bez obzira na uzrok moramo poduzeti brze i odlučujuće poteze. To je apsolutno nužno da bismo kontrolirali ovu smrtonosnu bolest dok ne dobijemo cjepivo', poručio je britanski ministar zdravstva.

i london

Dijelovi Engleske prelaze na najvišu razinu upozorenja zbog mutiranog koronavirusa

London i neki dijelovi jugoistoka Engleske pripremaju će prijeći na najvišu razinu upozorenja zbog eksponencijalnog rasta slučajeva covida-19 koji su potencijalno povezani s mutacijom virusa, navode vlasti. Prijelaz na treću razinu upozorenja podrazumijeva zatvaranje hotela, pubova i restorana, koji mogu obavljati dostave, kako i zatvaranje kina, kazališta i muzeja od srijede u ponoć.

Prijelaz na "jako visoku" razinu upozorenja je bitno ne samo zbog sigurnosti stanovništva, nego rane mjere mogu spriječiti daljnje štete i kasnije dugoročne probleme", rekao je u ponedjeljak u parlamentu ministar zdravstva Matt Hancock.

Svi zaposleni koji mogu, moraju raditi od kuće i stanovnici moraju izbjegavati putovanja koja nisu nužna. Ograničene su socijalne interakcije uz zabranu kontakata s osobama iz nekog drugog domaćinstva, uključujući i vani osim u parkovima.

Škole, dućani, kozmetički i frizerski saloni ostaju otvoreni. "Sada moramo djelovati da spustimo krivulju", izjavio je ministar zdravstva i rekao zastupnicima da je u Velikoj Britaniji otkrivena nova "varijanta" virusa.