oliver vugrek

Znanstvenik s Ruđera objasnio je što je potrebno napraviti kako bismo znali koji soj virusa kruži Hrvatskom

03.09.2020 u 09:34

Bionic
Reading

Ne znamo kakvo je aktualno stanje u Hrvatskoj, ni koji je SARS-Cov-2 soj trenutačno dominantan. Nismo imali sredstava za daljnja istraživanja, kaže dr.sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku pri Institutu 'Ruđer Bošković'

'Soj koji je bio dominantan u Europi u ožujku i travnju je isti soj koji je bio i kod nas dominantan u to vrijeme', rekao je za Slobodnu Dalmaciju dr.sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratoriija za naprednu genomiku pri Institutu 'Ruđer Bošković' koji je sa suradnicima proveo detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2 napominjući kako se novi soj brže širi i postao je dominantan među okvirno 37.000 analiziranih genoma virusa (znanstveni rad o tome je objavljen u časopisu Eurosurveillance).

Vugrek dodaje kako ne zna je li taj novi soj prisutan u Hrvatskoj i je li postao prevladavajući kod nas.

Dodao je kako bi bilo potrebno oko 40 tisuća kuna za povezivanje genetike virusa s epidemiološkim podacima koji bi omogućili jasno određivanje izvora zaraze te praćenje širenja diljem Hrvatske za 50 uzoraka koje bi uzeli, primjerice iz Splita, Zagreba, Osijeka, Dubrovnika, Rijeke. Tada bi, kako je objasnio, znali trenutačno stanje odnosno koji je dominantni soj na području Hrvatske.

'Ako želimo još bolje statističke podatke, mogli bismo sekvencionirati 100-200 uzoraka itd.', kaže Vugrek.

Taj podatak je važan, rekao je, ako ćemo uvoziti cjepivo.

Vugrek ističe kako jedan njemački znanstvenik tvrdi da bi virus nestao kad bi se cijeli svijet držao mjere nošenja maski mjesec dana.

'Nošenje maski je osnova, ako bi se svi držali toga, zaraze bi sigurno bilo manje. Strože mjere, to je stvar Nacionalnog stožera. Treba više testirati, a ne zatvarati teretane. Nije teretana mjesto zaraze, niti su svadbe, nego ljudi koji dolaze nedetektirano na takva mjesta. Ako možete identificirati zaražene efikasno, neće biti potrebne posebne mjere ili zatvaranje nekih objekata.', kaže Vugrek.