'žena šišmiš'

Virologinja iz Wuhana upozorava: Šišmiši u nekim regijama Kine već imaju soj koronavirusa koji je sposoban prijeći na ljude

04.12.2020 u 22:23

Bionic
Reading

Šišmiši u regijama južne i jugozapadne Kine već imaju soj koronavirusa koji je sposoban prijeći na ljude, rekla je istaknuta kineska znanstvenica

Shi Zhengli s Wuhanskog instituta za Virologiju, govori da virusi, uključujući slične sojeve virusa kao Sars-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, vjerojatno kruži i izvan Kine. Smatra da Kina ne bi trebala biti izuzeta iz istrage, no postoje i druge zemlje koje bi trebale biti uključene, piše The Guardian.

'Viruse ne bismo trebali tražiti samo u Kini, već i u južnoazijskim zemljama'', komentira poznata znanstvenica, nadimka 'Žena šišmiš' zbog istraživanja vrste koronavirusa koji potječe od šišmiša.

Laboratorij kojega vodi Zhengli našao se na optuženičkoj klupi zbog navodnog curenja virusa. No, virologinja je optužbe negirala te je nedovoljno dokaza koji bi na to upućivali.

Šišmiši su, smatra se, prirodni rezervoar za Sars-Cov-2, iako je Zhengli rekla da je vjerojatno virus prenio na još neku životinju prije prelaska na ljude. Ta životinja, nažalost, još nije identificirana. Također, nepoznato je kako je virus mogao cirkulirati u toj životinji ili u čovjeku prije nego je otkriven prošle godine.