'žena šišmiš'

Virologinja iz Wuhana upozorava: Šišmiši u nekim regijama Kine već imaju soj koronavirusa koji je sposoban prijeći na ljude

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 05.12.2020 00:43
  • Objavljeno 04.12.2020 u 22:23
Shi Zhengli

Shi Zhengli

Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Šišmiši u regijama južne i jugozapadne Kine već imaju soj koronavirusa koji je sposoban prijeći na ljude, rekla je istaknuta kineska znanstvenica

Shi Zhengli s Wuhanskog instituta za Virologiju, govori da virusi, uključujući slične sojeve virusa kao Sars-CoV-2, koji uzrokuje COVID-19, vjerojatno kruži i izvan Kine. Smatra da Kina ne bi trebala biti izuzeta iz istrage, no postoje i druge zemlje koje bi trebale biti uključene, piše The Guardian.

'Viruse ne bismo trebali tražiti samo u Kini, već i u južnoazijskim zemljama'', komentira poznata znanstvenica, nadimka 'Žena šišmiš' zbog istraživanja vrste koronavirusa koji potječe od šišmiša.

Laboratorij kojega vodi Zhengli našao se na optuženičkoj klupi zbog navodnog curenja virusa. No, virologinja je optužbe negirala te je nedovoljno dokaza koji bi na to upućivali.

Vlažna tržnica u Kini

Vlažna tržnica u Kini

Izvor: EPA / Autor: ALEX PLAVEVSKI

Šišmiši su, smatra se, prirodni rezervoar za Sars-Cov-2, iako je Zhengli rekla da je vjerojatno virus prenio na još neku životinju prije prelaska na ljude. Ta životinja, nažalost, još nije identificirana. Također, nepoznato je kako je virus mogao cirkulirati u toj životinji ili u čovjeku prije nego je otkriven prošle godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!