što sve imaju

U utrku za gradonačelnika Osijeka kreću s biciklom, ušteđevinom, dionicama i legaliziranim vikendicama

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 07.04.2017 08:19
  • Objavljeno 07.04.2017 u 06:36
Što sve posjeduju kandidati u utrci za gradonačelnika Osijeka?

Što sve posjeduju kandidati u utrci za gradonačelnika Osijeka?

Izvor: Tportal / Autor: Tportal

Šarolike su imovinske kartice pretendenata na prvu fotelju Osijeka. Dok neki imaju samo stan i voze se na sedam godina starom biciklu, drugi u utrku za gradonačelnika ulaze sa štednjom na računu te kućama i stanovima u Osijeku, Zagrebu, kao i vikendicama na moru ili u Podunavlju. Najveća mjesečna primanja ima aktualni potpredsjednik Mosta i saborski zastupnik Miroslav Šimić u neto iznosu od 17.079,57 kn, dok aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić za vođenje grada mjesečno neto prima 16.560,03 kn

Favorit Osječana, prema prvim anketama, aktualni je gradonačelnik Ivan Vrkić koji se vozi u Golfu iz 2009. vrijednom 75.000 kuna, kupljenom na kredit. Mirovina u koju je otišao, prema podacima koji su u imovinsku karticu uneseni sredinom 2013., iznosila mu je 9586,78 kuna te je imao kredit podignut kod Hypo Alpe Adria banke od 105.150.00 švicarskih franaka s rokom otplate do 1. svibnja iduće godine. Supruga mu je vlasnica stana od 116 četvornih metara u Osijeku, procijenjenog na oko 900.000 kuna, stečenog prodajom imovine, te su suvlasnici kuće u Aljmašu nedaleko od Osijeka od 78 kvadrata s dvorištem i voćnjakom, a posjeduju i kuću od 44 četvorna metra na otoku Viru, vrijednu 751.072 kune s dvorištem od 545 kvadrata.

Ispodprosječna hrvatska plaća

Njegova konkurentica iz redova HDZ-a, književnica Ivana Šojat, dosad nije ispunjavala imovinsku karticu. No za tportal je rekla kako posjeduje stan od 64 četvorna metra u Osijeku i bicikl star sedam godina, a u osječkom HNK-u, u kojem trenutačno radi kao urednica kazališnih izdanja, prima plaću manju od državnog prosjeka, u neto iznosu od 5400 kuna.

HDZ-ova kandidatkinja u utrku za gradonačelnicu Osijeka ulazi sa stanom, biciklom i ispodprosječnom hrvatskom plaćom

HDZ-ova kandidatkinja u utrku za gradonačelnicu Osijeka ulazi sa stanom, biciklom i ispodprosječnom hrvatskom plaćom

Izvor: Davor Javorović / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U njihovu društvu je i predsjednik HDSSB-a te aktualni zamjenik osječko-baranjskog župana Dragan Vulin. Zadnje promjene u njegovoj imovinskoj kartici unesene su početkom 2013. godine. Prema tim podacima, mjesečna primanja kao dožupana iznose mu 12.970,88 kuna, kupio je stan od 89 kvadrata u Osijeku na kredit vrijedan oko 600.000 kuna, a ušteđevine i dionica nema, kao ni automobila Mercedesa CLK 270 iz 2003., vrijednog 90.000 kuna, koji je naveo u svojem prethodnom zbrajanju imovine.

HDSSB-ov Vulin kupio je stan kao zamjenik osječko-baranjskog župana

HDSSB-ov Vulin kupio je stan kao zamjenik osječko-baranjskog župana

Izvor: Davor Javorović / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Miroslav Šimić, aktualni dopredsjednik Mosta i saborski zastupnik, trenutačno, sudeći prema imovinskoj kartici, mjesečno najviše zarađuje. Primanja mu neto iznose 17.079,57 kuna. Dio od toga ostvaruje u Saboru, u neto iznosu od 5.331,57 kuna, dok 11.748 kuna prima kao regionalni rukovoditelj Kraša. Odobrilo je to i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, prema čijem mišljenju Šimić može imati i službeni automobil koji mu je tvrtka dala na korištenje.

Njegova supruga radi u Kliničkom bolničkom centru Osijek, u kojem godišnje u neto iznosu zaradi 49.643,06 kuna, a mjesečno na temelju imovine i imovinskih prava uprihodi 8900 kuna. Mostov kandidat u utrci za prvog čovjeka Osijeka prošle godine kreditno se zadužio u OTP banci na iznos od 134.000 eura, a mjesečna rata mu iznosi 923,72 eura idućih 15 godina. Sa suprugom je vlasnik četiri kuće s okućnicama u Osijeku ukupne površine 446 četvornih metara, vrijednih zajedno 1.350.000 kuna. Imaju i građevinsko zemljište od 168 kvadrata vrijedno 60.000 kuna. Šimić ima i 45 dionica Kraša koje je kupio kreditom.

Mostovac Šimić u utrku za gradonačelnika Osijeka ulazi s najvećim mjesečnim primanjima

Mostovac Šimić u utrku za gradonačelnika Osijeka ulazi s najvećim mjesečnim primanjima

Izvor: Patrik Macek / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

S njim će snage na lokalnoj razini odmjeriti njegov nekadašnji kolega, sada predsjednik GOGO-a (Građanske opcije grada Osijeka), s čije je liste Šimić i otišao u Sabor, Miroslav Vanek.

Sve je stekao sa suprugom, u braku

'Sve sam stekao sa suprugom, u braku. Imamo stan od 70 kvadrata u Osijeku kupljen kreditom', rekao je za tportal Vanek, koji dosad nije ispunjavao imovinsku karticu.

Vanekovi se voze u Xsari Piccaso iz 2004. godine. Vikendice nemaju, a s obzirom na to da radi na rukovodećem mjestu u Zavodu za zapošljavanje, mjesečna primanja iznose mu 7864,59 kuna, dok mjesečno na ime naknade za rad u Gradskom vijeću Osijeka dobije još 1403,34 kune.

Vanekovi nemaju ništa osim zajedničkog stana u Osijeku

Vanekovi nemaju ništa osim zajedničkog stana u Osijeku

Izvor: Davor Javorović / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Među imućnijim kandidatima za prvu fotelju grada na Dravi je i nekadašnji gradonačelnik, a sada predsjednik Gradskog vijeća Osijeka Anto Đapić. Njegova imovina nije se puno promijenila od posljednjih predsjedničkih izbora 2014. u koje je ušao, a potom odustao, kada je detaljno podastro svoju imovinsku karticu.

Legalizirao kuće i vikendice

Uštedio je 300.000 kuna, a sa suprugom Angelinom posjeduje stan na Jarunu u Zagrebu od 105 kvadrata i 37 kvadrata garaže, stan u Osijeku od 60 četvornih metara, kao i dio kuće od oko 180 četvornih metara u Kaštel Gomilici, vikendicu na Viru od oko 100 kvadrata, ali i kuću za odmor u baranjskoj Općini Draž od oko 100 kvadrata s okućnicom od 4000 četvornih metara te 1200 kvadrata poljoprivrednog zemljišta na području  Osijeka. Dio nekretnina je naslijeđen, a dio kupljen.

'Dio kuće u Kaštel Gomilici te kuće za odmor na otoku Viru i u Općini Draž koje su bile u procesu legalizacije sada su pred završetkom toga ili je postupak završen', rekao je za tportal Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO), ispred koje će opet u utrku za gradonačelnički mandat.

Vrkić i Đapić susjedi su i na otoku Viru, na kojem obojica imaju vikendice

Vrkić i Đapić susjedi su i na otoku Viru, na kojem obojica imaju vikendice

Izvor: Davor Javorović / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Umirovljen je 2009., a saborska mirovina iznosi mu 7300 kuna, dok kao predsjednik Gradskog vijeća Osijeka te član dva nadzorna odbora ukupno prima oko 8300 kuna. Uz Renault Lagunu iz 2005. i Peugeot 5008 iz 2010., na leasing je kupio još i Škodu Superb.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!