EVO ŠTO IMA NESUĐENI KANDIDAT

Đapić prvi detaljno pobrojao svu imovinu, pa odustao od svega!

05.12.2014 u 16:34

Bionic
Reading

Dok predsjednički kandidati većinom spremno odgovaraju na pitanja o Šešelju, situaciji s Hrvatskim nogometnim savezom, preambuli Ustava i drugim velikim važnim temama, tema vlastitih imovinskih kartica nekako im nije pri srcu. Točno je da predsjednički kandidati nisu ni dužni predočiti javnosti stanje svoje imovine, a kamoli pojašnjavati narodu kako su je stekli, premda ta javnost u ovom trenutku razmišlja kojem kandidatu ili kandidatkinji će pokloniti svoje povjerenje iliti dati glas na izborima

Nije da predsjednički kandidati kriju imovinu kao zmija noge, samo im izgleda u ovoj ranoj fazi kampanje to pitanje nije primarno. Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović prva je javno iznijela stav da će otvoreno tražiti da svi predsjednički kandidati iznesu svoje imovinske kartice, ali i svoje obitelji.

'Mogu vam reći da ću kao kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske od sebe i ostalih kandidata zatražiti da potpuno iznesemo imovinske kartice, svoje i obiteljske. Da kažemo kada, gdje i kako smo stekli svoju imovinu. Pa da vidimo onda koga su financirali hrvatski porezni obveznici, da vidimo tko je živio od svoje plaće, a kome je ta plaća bila jednostavno džeparac', kazala je prije više od mjesec dana Kolinda Grabar Kitarović novinarima prilikom posjeta Koprivnici. Na tome je i ostalo.

No iako kandidati nerado otkrivaju što i koliko posjeduju, svako pravilo ima i odstupanja, pa tako podastrijeti javnosti imovinsko stanje nije bio ni najmanji problem predsjedniku osječkog Gradskog vijeća i neovisnom predsjedničkom kandidatu Anti Đapiću, a on je nažalost neočekivano odustao od utrke za Pantovčak. Na upit tportala detaljno je pobrojao sve što posjeduje i kako je to što ima stekao, uvrstivši i primanja supruge.

Moramo priznati da je, dok smo većini predsjedničkih kandidata slali molbe, požurnice i pritiskali šefove njihovih izbornih stožera da dopune prvotne šture podatke, Đapić na upit tportala odgovorio u svega nekoliko sati!


'Supruga Angelina i ja od nepokretne imovine posjedujemo stan na Jarunu u Zagrebu od 105 kvadrata i 37 kvadrata garaže, stan u Osijeku od 60 kvadrata, dio kuće cirka 180 kvadrata u Kaštel Gomilici, vikendicu na Viru od oko sto kvadrata, kuću za odmor u baranjskoj općini Draž veličine sto kvadrata s okućnicom od četiri tisuće kvadrata, od čega je dio voćnjak, a drugi dio vinograd, te 1.200 kvadrata poljoprivrednog zemljišta na području Grada Osijeka', detaljno je pobrojao obiteljsku imovinu, dodavši i da od pokretne imovine posjeduju dva automobila, Renault Lagunu iz 2005. i Peugeot 5008 iz 2010.

'Dio kuće u Kaštel Gomilici nasljedstvo je iz 1986, a zemljište u Osijeku kupljeno je 1985. Stan na Jarunu kupljen 2004, a stan u Osijeku 2005. Vikendica na Viru rađena je u razdoblju od 1996. do 2000, a vikendica u Dražu kupljena je 2006. Napominjem da su dio kuće u Kaštel Gomilici te kuće za odmor na otoku Viru i u općini Draž u procesu legalizacije', precizirao je Đapić, dojučerašnji predsjednički kandidat i novopečeni predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove.

Obitelj posjeduje ušteđevinu od 300.000 kuna te imaju kredit od 3.500 kuna za kupovinu stana u Osijeku.

'U mirovini sam od srpnja 2009, a moja saborska mirovina iznosi 7.300 kuna. Osobni dohodak supruge, djelatne vojne osobe u Oružanim snagama, je 6.000 kuna. Primanja su i moja naknada kao predsjednika Gradskog vijeća Grada Osijeka i članstvo u dva nadzorna odbora od ukupno 9.000 kuna. Dakle ukupan iznos naših mjesečnih primanja je 22.300 kuna', kazao je tportalu o obiteljskim primanjima. Đapić je naposljetku ipak odlučio, umjesto angažmana oko vlastite, radije podržati Kolindinu kampanju za predsjednicu.

Hoće li Kolinda 'ispuniti san biračke desnice', kako priželjkuje Đapić, ostaje za vidjeti, no nadamo se da će po uzoru na Đapića i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske u nastavku kampanje javnosti podastrijeti obećanu 'imovinsku karticu'.