vremenska prognoza

U unutrašnjosti se susnježica smrzava pri tlu, na Jadranu lokalni pljuskovi, pravi snijeg tek stiže

11.12.2018 u 07:42

Bionic
Reading

U unutrašnjosti Hrvatske bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a mjestimice i uz slabu oborinu na granici kiše i snijega, ponajprije na istoku, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za utorak

Oborine se u jutarnjim satima mogu smrzavati pri tlu. Na Jadranu će biti sunčanije, osobito popodne, no još može pasti i malo kiše ili poneki lokalni pljusak, ujutro na sjevernom dijelu, a u ostatku dana na otocima i prema otvorenom moru, prognoza je DHMZ-a.

Puhat će slab, u Slavoniji do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu će umjerena do jaka bura slabjeti.

Najviša dnevna temperatura od 3 do 8 na kopnu te od 8 do 13 stupnjeva Celzija na obali i otocima.

U srijedu će biti promjenljivo sa sunčanim razdobljima i malo hladnije. U prvom dijelu dana u središnjoj i osobito u istočnoj unutrašnjosti mjestimice oblačnije uz mogućnost za malo susnježice i snijega.

Poslijepodne i navečer na Jadranu će doći do postupnog naoblačenja s kišom. Vjetar na kopnu bit će slab, a na Jadranu će zapuhati jugo i jačati.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do 0, duž obale od 2 do 7, a najviša dnevna od 3 do 7 na kopnu te od 8 do 12 °C na obali i otocima.

  • +47
Ilustrativna galerija / Snijeg Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pravi snijeg bi u većini Hrvatske mogao pasti u četvrtak, a zahvaljujući niskim temperaturama mogao bi se zadržavati i smrzavati na tlu pa je potreban dodatan oprez, kako pješacima tako i vozačima.

Detaljniju prognozu za sedam dana pogledajte u galeriji u nastavku ili na stranicama DHMZ-a.

Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot / tportal

Kolnici su jutros mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji, središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. U Lici ponegdje ima i magle. Smanjenja je vidljivost i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i Sveti Rok, a na dionici A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići povremeni su jaki, bočni udari vjetra.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Poziva se vozače na oprez: autocesta A3 Bregana-Lipovac zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac, kod čvora Kutina, na 104. km u smjeru Lipovca.

Do 15. prosinca na autocesti A1 zbog radova na vijaduktu Drežnik promet teče dvosmjerno (kolnikom u smjeru Rijeke/Splita). Zatvoren je izlazni krak čvora Karlovac iz smjera Rijeke/Splita prema Karlovcu te se vozi obilazno preko čvorova Bosiljevo i Novigrad (državnim cestama DC3 i DC6) prema Karlovcu.

Večeras 11./12. prosinca od 23:00 do 05:00 sati zbog redovitog održavanja za sav promet biti zatvoren autocesta A7 između čvorova Sv. Kuzam i Draga.

Zimski su uvjeti (promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom te vozila bez propisane zimske opreme) na ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka- Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, upozorava se vozače teretnih vozila da obrate pažnju na visinu kamiona.