nužna obnova

U Trogiru počela obnova staroga mosta, građanima osiguran prijevoz brodom

21.09.2021 u 13:53

Bionic
Reading

Obnova gotovo 60 godina staroga pokretnog mosta u Trogiru, vrijedna oko 20 milijuna kuna, počela je u utorak, radovi bi, kako je planirano, trebali završiti do lipnja sljedeće godine, prije početka glavnog dijela turističke sezone, izvijestili su u iz trogirske Gradske uprave

"Projekt obnove mosta je nužan prvenstveno radi sigurnosti prometa vozila i pješaka, a sekundarno i estetski jer njegova vizura već neko vrijeme ne dolikuje biti naslonjena na UNESCO-om zaštićenu gradsku jezgru", rekao je gradonačelnik Trogira Ante Bilić i pozvao građane na strpljenje.

"Svi ćemo biti neko vrijeme inkomodirani, ali privremeni brod i autobusne linije bit će alternativa za vrijeme sanacije. Osluškivat ćemo potrebe građana i zajedno s Hrvatskim cestama donositi prilagodbe prijevoza u hodu“, rekao je.

Projektnom dokumentacijom predviđena je demontaža čelične pokretne rasponske konstrukcija, koja će se podići specijalnim dizalicama i spuštati na plato u morskom tjesnacu, a zbog ekoloških i tehničkih uvjeta, antikorozivna zaštita izvest će se u kontroliranim tvorničkim uvjetima.

Tim će se zahvatom obnoviti svi dijelovi konstrukcije mosta, uključujući strojarsku i električnu opremu te kolničku konstrukciju. Projekt podrazumijeva i postavljanje nove dekorativne rasvjete mosta, priopćeno je iz trogirske Gradske uprave.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izrazio je zadovoljstvo početkom obnove.

Podsjetio je kako je prvobitno bilo planirano početi obnovu u studenome prošle godine, ali su pripreme trajale do prosinca te zbog vremenskih uvjeta tada nisu mogli početi radovi.

"Budući da je projekt ušao u siječanj 2021., odlučeno je, u dogovoru s izvođačem radova i Gradom Trogirom, a uvažavajući zamolbu Turističke zajednice grada Trogira, da se početak radova odgodi do 15. rujna 2021. kako radovi ne bi imali utjecaj na turističku sezonu. Sada je došlo vrijeme da započnemo s ovim zaista bitnim radovima, a moraju krenuti u ovom trenutku kako bismo bili sigurni da neće zagaziti u špicu sljedeće sezone", objasnio je Škorić.

Otvorenjem novoga čiovskog mosta omogućena je obnova starog mosta, tako da će za vrijeme radova sav promet motornih vozila ići preko novog mosta, a Hrvatske ceste i Grad Trogir za pješake su osigurale besplatnu brodsku vezu Gradska riva – Čiovska riva (udaljenost između dviju obala je 100 metara).

Brod će ploviti od početka do kraja radova radnim danom od 6 do 8 sati kružna plovidba, od 8 do 20 sati svakih 20 minuta s obje obale, a subotom i nedjeljom od 8 do 18 sati svakih 20 minuta s obje obale.

Najmanji kapacitet je 50 putnika u zatvorenom prostoru, izvijestili su iz trogirske Gradske uprave.

Bude li potrebno, kako su izvijestili, uvest će se i češće brodske veze te produžiti vrijeme plovidbe na kasnije sate.