OSUĐENI ZA PREVARU

U Švicarskoj primali socijalnu pomoć, u BiH kupili tri kuće

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 07.02.2019 17:17
  • Objavljeno 07.02.2019 u 17:17
Švicarski franak

Švicarski franak

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Supružnici iz BiH proglašeni su krivim na Sudu u Luzernu jer su od 2008. do 2013. godine od švicarskih institucija povukli 140.000 franaka socijalne pomoći, a da nisu prijavili da su u međuvremenu u BiH kupili čak tri porodične kuće

Naime, kako pišu švicarski mediji, osuđeni su zbog prevare jer kupovinu kuća nisu prijavili nadležnim socijalnim službama koje su im davale novčanu pomoć, što su, po švicarskom zakonu, bili obavezni učiniti.

Sud je, navode mediji, utvrdio da je barem jedna od tri kuće u stvarnosti glasila na njegovo ime, zbog čega su, kako ističe, kažnjeni sa 14.400 franaka, te su osuđeni na dvije godine zatvora uslovno. Dodaju da je bračni par na nepravomoćnu presudu uložio žalbu kantonalnom sudu, prenose Nezavine novine.

Kako piše 'Zentralplus', online magazin za Luzern i Zug, prevara je otkrivena slučajno kad je socijalna radnica otišla posjetiti porodicu u mjestu njihovog boravka u gradiću Emenu blizu Luzerna.

'Bračni par nije bio kod kuće, a vrata je socijalnoj radnici otvorio njihov sin. Rekao joj je da se njegovi roditelji nalaze u njihovoj kući u BiH i da će se za tjedan do dva vratiti. Nakon toga im je pokazao i fotografije roditelja u BiH', piše portal.

Kada je sinovljev iskaz pokazan na sudu, roditelji su se branili da dječak nije znao šta govori zbog mentalne bolesti. Portal navodi da su i suprug i supruga uporno negirali navode da u BiH posjeduju nekretnine, ali da su na kraju, pritisnuti dokazima, priznali da su u razdoblju od 2003. do 2006. kupili tri kuće.

Nakon što su socijalni radnici pokazali iskaz sina, roditelji su prvo tvrdili da nisu bili u BiH, već u kupovini, te da se od 1992. nalaze u Švajcarskoj i da od tada nisu odlazili u BiH. Kada su istražitelji pokazali dokaz da su u to vrijeme boravili u BiH, supružnici su priznali da su bili tamo, ali su rekli da ne posjeduju nikakve nekretnine. Onda im je, kako ističe portal, pokazan račun za kupovinu fasade za jednu kuću, nakon čega su roditelji priznali da postoji ta kuća, ali su rekli da nije njihova, već sinovljeva. Kasnije je suprug negirao i ovaj iskaz, tvrdeći da je pogrešno preveden i da kuća pripada ujaku dječaka, odnosno bratu njegove majke.

"Na pitanje zašto je onda on potpisao račun za fasadu, odgovorio je: 'Eto, tako'", piše portal. Supruga je rekla da je njen muž bio pijan i da mu je neko ugovor poturio u džep bez njegovog znanja.

Nakon što su im istražioci pokazali dokaze da su više puta boravili u BiH, povukli su iskaz da u BiH nisu bili od 1992. godine i priznali da u BiH putuju barem jednom godišnje.

"Okrivljenima bi se u pravilu sjećanje tek onda popravljalo kada bi ih istražitelji suočili s dokazima. Na kraju su priznali da su oba njihova sina imala po kuću u BiH", navodi 'Zentralplus'. Dalje navode da je suprug, nakon prvog saslušanja, u martu 2014. godine otputovao u BiH, prepisao kuće na svoju djecu, a u nadležnoj službi izvadio potvrdu da ne posjeduje nekretnine. Na drugom saslušanju, ponovo je tvrdio da nema nikakve nekretnine u BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!